novo

Ministarstvo odlaže eksternu provjeru znanja

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta odgodiće eksternu provjeru znanja za osnovce i srednjoškolce.

Prema informacijama, konkretna odluka Ministarstva trebalo bi danas da se zvanično saopšti.

Testiranje će neznatno odgoditi, odnosno biće manjih odlaganja, jer nijesu navodno moguća duža zbog ranije utvrđenog kalendara Ispitnog centra Crne Gore.

“Najvjerovatnije će se odložiti za sedam dana”, rekao je sagovornik Pobjede.

Pobjeda je za vikend pisala da će Ministarstvo početkom ove sedmice preispitati ranije donešenu odluku da će se eksterne provjere znanja obaviti u redovnom roku. To su odlučili nakon zahtijeva pojedinih đaka, roditelja, profesora i udruženja koji su poručili da zbog uticaja korona virusa ne mogu adekvatno da se pripreme u utvrđenim rokovima.

Osnovci, odnosno đaci koji završavaju deveti razred, prema redovnom rasporedu, 6. aprila treba da polažu test iz crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti koji priprema Ispitni centar Crne Gore. Za njih je potom predviđeno da 7. aprila polažu testove iz matematike, te 8. iz jednog nastavnog predmeta po izboru učenika.

S druge strane, maturski i stručni ispit za srednjoškolce zakazan je za 17. april, kada bi trebalo da se provjeri njihovo znanje iz crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i albanskog jezika i književnosti. Iz prvog stranog jezika ispit je predviđen da se redovno održi 8. maja, iz matematike 12, a iz nastavnog predmeta po izboru učenika, odnosno stručne teorije 9. juna.

Iz Ministarstva su saopštili da su đaci, roditelji i škole na vrijeme informisani o datumima, jer su ti rokovi utvrđeni na početku školske godine, školskim kalendarom.

Maturanti i polumaturanti su onlajn peticijama zatražili da se ove godine ukine eksterna provjera znanja.

Negodovali su na nedavnu odluku Ministarstva da će se ispitivanja, ipak, održati, ali da će im biti redukovano gradivo od perioda izbijanja korona virusa, odnosno od marta prošle godine, na način što bi se od njih tražilo da pokažu samo osnovno znanje iz određenih oblasti koje su izučavali u tom periodu.

Takav ustupak, kako su, između ostalih, rekli maturanti nikšićke gimnazije, im ne odgovara, jer ,,nije ovdje riječ o kvantitetu, već o kvalitetu znanja“.

“Mnoge evropske države sa zavidnim nivoom obrazovanja, poput Velike Britanije i Francuske ukinule su eksternu provjeru znanja”,  poručili su oni nedavno.

Iz Prosvjetne zajednice, međutim, poručili su da nijesu za opciju ukidanja eksterne provjere znanja, ali jesu da se ona odgodi. Potpredsjednica ovog udruženja profesorica Olivera Leković rekla je tada za Pobjedu da ne treba ova vrsta provjere znanja da se održi sada u aprilu.

“Zauzeli smo stav na osnovu iskustva i reagovanja ostalih kolega i učenika”, rekla je Leković.

Rezultati koje đaci ostvare na eksternoj provjeri znanja vrednuju se za upis u srednje škole i fakultete.

Eksterni maturski ispit polaže se od 2011. godine, a polumaturantima se na ovaj način provjerava znanje od 2013.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: