novo

Ministarstvo prosvjete i UNICEF : REFORMA OBRAZOVANJA JE ZAJEDNIČKI PRIORITET

Danas je u Ministarstvu prosvjete ministar Miomir Vojinović, zajedno s načelnicom odjeljenja za informaciono – komunikacione tehnologije, statistiku i digitalizaciju Marinom Matijević primio delegaciju UNICEF-a koju su činili: zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić; koordinatorka programa obrazovanja Maja Kovačević; koordinator za planiranje i monitoring Stevan Stanišić, i konsultantkinja za komunikacije Gorana Banda.

Glavna tema sastanka bile su zajedničke inicijative usmjerene na unapređenje kvaliteta obrazovanja, kao i strateške oblasti saradnje u narednom periodu.

Ministar Vojinović je u uvodnoj riječi saopštio da je sastanak s predstavnicima UNICEF-a bio jedan od prioriteta u aktivnostima na samom početku njegovog mandata, imajući u vidu značaj te organizacije za obrazovni sistem u Crnoj Gori te proces reforme obrazovanja.

Zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a Sabina Žunić istakla je da je Ministarstvo prosvjete ključni partner ovoj organizaciji u kontinuiranim aktivnostima i želji za progresom i unapređenjem sistema obrazovanja u Crnoj Gori na dobrobit sve djece. Prva tema koju je Žunić predočila tiče se Analize obrazovnog sektora koja predstavlja značajan rezultat zajedničke inicijative Ministarstva prosvjete i UNICEF-a. Čvrsti dokazi i preporuke sveobuhvatne  Analize, po njenim riječima, pružaju snažnu osnovu za razvoj dugoročne strategije razvoja obrazovanja u svim ključnim oblastima, kao što su: kvalitet, pravičnost, infrastruktura i finansiranje. Takođe, Žunić je najavila Globalni samit o transformaciji obrazovnih sistema koji će se u septembru održati u Njujorku, pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a na kojem će vlade zemalja učesnica iznijeti ključne izazove i probleme u funkcionisanju obrazovnih sistema i predložiti konkretne aktivnosti za njihovo unapređenje.

Ministar Vojinović  je  dao načelnu saglasnost za dalje sprovođenje potrebnih konsultacija kako bi se razvila sveobuhvatna Strategija koja će dati smjernice za unapređenje kvaliteta, inkluzije, infrastrukture i održivog finansiranja obrazovnog sistema, a koje će doprinijeti i predstavljanju pozicije Crne Gore na Globalnom samitu u Njujorku.

Tradicionalna oblast saradnje Ministarstva prosvjete i UNICEF-a je i promocija značaja predškolskog vaspitanja za svako dijete te povećanje upisa djece u vrtiće. Imajući u vidu  značaj pohađanja vrtića na razvoj djeteta, obje strane su ovom prilikom uputile apel roditeljima da upišu djecu u predškolske ustanove  do kraja upisnog roka, 29. maja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: