novo

Ministarstvo prosvjete: Obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve učenike osnovnog obrazovanja

Ministarstvo prosvjete Crne Gore je i ove godine obezbijedilo besplatne udžbenike za sve učenike javnih ustanova osnovnog obrazovanja, saopšteno je iz tog resora.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je štampanje besplatnih udžbenika u toku i do kraja jula će biti završeno, dok će, kako dodaju, prva isporuka u škole stići početkom avgusta.

“Ministarstvo je juče uputilo dopis svim osnovnim školama da obave pripremne aktivnosti i koordiniraju besplatnu podjelu udžbenika. Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici javnih ustanova osnovnog obrazovanja”, naveli su u saopštenju.

Ističu da kapitalnim budžetom za 2022. godinu za ovu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od dva miliona i 477 hiljada eura.

“S obzirom da je cijena papira na svjetskom tržištu u porastu, pretpostavljamo da će u tu svrhu biti potrebno izdvojiti još sredstava, koje ćemo na vrijeme i obezbijediti”, dodaju iz Ministarstva.

Podaci o učenicima koji su upisali prvi razred i onih koji će sledeće školske godine pohađati od II do IX razreda, kako pojašnjavaju, dostavljaju se Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva početkom jula, a isporuka udžbenika će se vršiti čim ih škole kompletiraju u MEIS-u( Informacioni sistem obrazovanja Crne Gore).

“Prema podacima iz MEIS-a, podjela udžbenika za učenike prijavljene do 5.jula biće realizovana: za I, II i III razred od 8. avgusta 2022. god; za IV, V i VI razred od 15. avgusta; za VII, VIII i IX razred od 22. avgusta ove godine”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Napominju da za isporuku kompleta udžbenika prema naknadnoj porudžbenici za djecu koja su se naknadno upisala u I razred ili su došla iz inostranstva i upisala razred u Crnoj Gori, škole se ne obraćaju ZUNS-u već Ministarstvu prosvjete, te će za njih udžbenici stići krajem avgusta ili početkom septembra.

“Dopunska isporuka udžbenika drugog stranog jezika prema podacima MEIS-a će biti realizovana u oktobru 2022., kada škole unesu konačne podatke o drugom stranom jeziku”, zaključili su u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: