novo

Ministarstvo prosvjete: U opštinama koje budu u „crvenom“ škole će se privremeno zatvoriti

Sistem „semafora“ koji je za potrebe Ministarstva prosvjete izradio Institut za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu koga će Ministarstvo prosvjete sa upravama škola odlučivati o načinu radu škola po opštinama, biće u primjeni od naredne nedjelje, nakon što Institut objavi najnoviji presjek stanja za vikend.

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva prosvjete, sistem „semafora“ podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama, te će se u opštinama koje eventualno budu „u crvenom“ škole privremeno zatvoriti, a u onim koje budu u „zelenom“, mjere će se privremeno relaksirati.

Ovo znači, kako se dodaje u saopštenju, da će država imati potpuno jasan i na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će javnost moći pratiti.

„Sistem „semafora“, koji je za obrazovni sistem izradio Institut, podrazumijeva, između ostalog, da se u “crvenim” opštinama, gdje vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije bude preko 800/100 000, škole prelaze na online način rada. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u „zelenim“ opštinama, u kojima kumulativna incidencija bude ispod 5/100,000 biće relaksirane mjere, poput izlazaka đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja odredbi o nošenju maski“.

Iz Ministarstva prosvjete napominju da će se praktična nastava stručnih škola sprovoditi nezavisno od sistema „semafora“, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online.

„Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve. Na kraju, Institut za javno zdravlje će periodično razmatrati sami sistem „semafora“ i njegove granične vrijednosti, te procjenjivati da li je i kada potrebna njegova korekcija. Vrtići će se posebno tretirati, i o svakoj eventualnoj izmjeni u njihovom radu javnost će biti blagovremeno obaviještena“, zakjlučuje se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: