novo

Ministarsvo prosvjete: Njegošev dan i praznik obrazovanja

Ministarstvo prosvjete oglasilo se povodom 13. novembra, koji se od ove godine i zvanično obilježava kao Njegošev dan.

„Današnji dan s ponosom obilježavamo u znak sjećanja na Petra Drugog Petrovića Njegoša, crnogorskog prosvetitelja, književnika i vladiku po kojem je Crna Gora prepoznata u Evropi i svijetu.

Ovaj praznik kulture, svakako je i praznik obrazovanja jer je ovaj veliki mislilac devetnaestog vijeka, prosvijetlio svoj narod, odredio mu mjesto na ljestvici prosvećenog i kulturnog naroda Evrope i svijeta u kojem je oduvijek imao svoje mjesto.

Jedna od najznačajnih ličnosti naše bogate istorije bio je i ostao neprevaziđeni pjesnik i filozof, čija su djela ostala kao zalog za budućnost generacijama mladih Crnogoraca.

Njegoš je stvorio veličanstvena djela kojima se obrazuju naša djeca i koja će izučavati naši potomci. Zbog toga možemo slobodno reći da je Petar Drugi Petrović Njegoš bio svetionik crnogorske prosvjete, velikan po kojem nas svijet prepoznaje. Njegova djela se i danas izučavaju na svjetskim univerzitetima, čitaju i prepričavaju.

Njegoševo djelo zaslužuje svu našu pažnju i poštovanje, stranicu u svakom udžbeniku naših učenika jer “čovjek se uči dok je živ”, govorio je, a obrazovanjem stičemo potrebne vještine, kako bismo svijet učinili boljim mjestom za život.

Vječno mu hvala za sve što je učinio za nas“, stoji u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: