novo

Mladi iz Crne Gore dugo čekaju na osamostaljenje: U roditeljskom domu do 33. godine života

Čak 71,8 odsto mladih živi sa roditeljima, a mnogo manji procenat (4,7 odsto) živi u stanovima naslijeđenim od roditelja ili rođaka ili im je stan kupio roditelj, navodi se u istraživanju koje je radila Fondacija Fridrih Ebert (FES)

Mladi sa Balkana su rekorderi po broju godina koje provode u roditeljskom domu, pokazuju podaci sa sajta Svijet statistike (World of Statistic), a na vrhu liste nalaze se omladinci iz Hrvatske koji roditeljski dom napuštaju u prosjeku sa 33,4 godine, a odmah iza njih su mladi iz Crne Gore sa 33,3 godine. U Sjevernoj Makedoniji mladi napuštaju porodični dom u prosjeku sa 32,1 godinom, Srbiji 31,4, Slovačkoj 30,8, Grčkoj 30,7, Bugarskoj 30,3, Španiji 30,3, Malti 30,1, a u Italiji sa 30. U Portugalu mladi se osamostaljuju u prosjeku sa 29,7 godina, Sloveniji 29,4, Poljskoj 28,9, Rumuniji 27,7, Kipru 27,5, Mađarskoj 27,1, Irskoj 26,9, Latviji 26,8, Luksemburgu 26,8, Belgiji 26,3, Češkoj 25,9, Austriji 25,3, Litvaniji 24,7, Ujedinjenom Kraljevstvu 24,6, Njemačkoj 23,8, Francuskoj 23,4, Holadniji 23, Estoniji 22,7, Švedskoj 21,4, Finskoj 21,3, a u Australiji sa 20,4. Prema navedenom statističkom izvoru, mladi u Rusiji roditeljski dom napuštaju sa 19,8 godina, a u SAD sa 19.

Istraživanja u Crnoj Gori pokazuju da preko 70 odsto mladih živi sa roditeljima.

– Čak 71,8 odsto mladih živi sa roditeljima, a mnogo manji procenat (4,7 odsto) živi u stanovima naslijeđenim od roditelja ili rođaka ili im je stan kupio roditelj. U iznajmljenom stanu/kući koje plaćaju sami živi 6,2 odsto ispitanika, a 5,6 odsto u iznajmljenom stanu/kući koje im plaća neko drugi. Samo 3,2 odsto živi u kući ili stanu koji su kupili sami ili zajedno sa partnerom. Incidenca samostalnog života povezana je sa starosnom dobi ispitanika, nivoom obrazovanja i statusom zaposlenja – oni koji imaju posao imaju više vjerovatnoće da žive samostalno. Sa godinama mladi postaju manje zavisni od roditelja kada je u pitanju stanovanje, ali čak i u najstarijoj grupi naših ispitanika – mladi od 25 do 29 godina – više od dvije trećine mladih (62,19 odsto) žive sa roditeljima. Drugih 14,43 odsto žive u kući ili stanu koji su kupili sami ili sa partnerom. Samostalni život po svoj prilici nije u korelaciji sa vrstom okruženja u kojem žive (urbano ili ruralno) ili sa materijalnim položajem porodice – navodi se u istraživanju koje je radila Fondacija Fridrih Ebert (FES).

U dvostrukoj tranziciji

U Strategiji za mlade, koja je važila do 2021. godine, konstatuje se da su se mladi u Crnoj Gori, kao posebna društvena grupa u procesu odlučivanja, našli u položaju “dvostruke tranzicije”. Prva je socijalna tranzicija – odnosi se na proces prelaska iz nedemokratskog sistema u sistem parlamentarne demokratije i druga je razvojna, odnosno prelazak iz djetinjstva u odraslo doba.

Crna Gora je, prema podacima evropske statističke agencije Eurostat, zemlja sa najvećim procentom mladih koji žive sa roditeljima. Sudeći po mapi agencije Eurostat, “68 odsto mladih u Crnoj Gori, od 25 do 34 godine, dom dijele sa roditeljima”. Suprotno Crnoj Gori, mladi u Danskoj se vrlo brzo osamostale, pa, prema podacima Eurostata, samo tri odsto njih živi sa roditeljima. Trend iz Crne Gore prisutan je, međutim, i u ostalim državama Balkana, pa u Srbiji i Hrvatskoj procenat iznosi 65, Albaniji 63, a u Makedoniji 61.

Podaci Eurostata pokazuju da sa roditeljima u Grčkoj živi 60 odsto mladih. Osim Danske, i u ostalim skandinavskim zemljama mladi se brzo odsele iz porodičnog doma, pa tako u Finskoj sa roditeljima živi svega četiri odsto, a u Švedskoj i Norveškoj po šest odsto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: