Mladi znaju kako da riješe ekološke probleme

Prošlog vikenda, NVO Eko-tim je organizovala hakaton „Tvoja budućnost je u tvojim rukama“ u hotelu Gold u Pljevljima.

Prvi iz serije hakatona u organizaciji Eko-tima, a u sklopu projekta Panda Labs Junior for Just Transition, okupio je učenike i učenice Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Srednje stručne škole iz opštine Pljevlja i studente sa Univerziteta Crna Gora.

Zadatak hakatona bio je razvoj biznis ideje ili osnivanje NVO organizacije, sa ciljem smanjenja negativnog uticaja, koje korišćenje uglja u najsjevernijoj opštini ima na kvalitet vazduha i ukupan kvalitet života građana.

Sedam timova je tokom 24 časa uz podršku mentora, vrijedno radilo na razvijanju svojih ideja, nakon čega je uslijedila i prezentacija ispred tročlanog stručnog žirija, sastavljenog od predstavnika privrede, civilnog sektora i lokalne samouprave.

Tim „Eko dom“ je ocijenjen sa najvećom ocjenom za prezentovanu ideju, koja rješenje pomenutog problema vidi u proizvodnji i prodaji termoizolacije za stambene objekte, čija bi osnovna gradivna materija bila reciklirana PET plastika. Na ovaj način, smanjile bi se potrebe domaćinstava za energijom, a ujedno i potrošnja energenata za grijanje, dok bi se problem odlaganja PET plastike u životnu sredinu, djelimično riješio.

Timovi „MOODETOX“ i „Spread your lungs“ osvojili su drugo, odnosno treće mjesto. Takmičari iz tima MOODETOX rješenje zadatog problema vide u proizvodnji uređaja, koji bi identifikovao uvećanu koncentraciju azotnih oksida i nikotina i pomoću reagensa u uređaju, izdvajao zagađivače iz vazduha. Tim Spread your lungs za uklanjanje sumpor-dioksida iz vazduha predlaže tri tipa rješenja u zavisnosti od vrste korisnika. Naime, zaštitne maske, sa specijalnim filterom u momentima povećanih koncentracija sumpor-dioksida u vazduhu bile bi u službi zaštite građana, dok bi veći filteri bili namijenjeni uklanjaju štetnih materija iz domaćinstava i na nivou grada.

Projekat „Panda Labs Junior for Just Transition“ realizuju: WWF Bugarska, JA Bugarska, JA Makedonija, WWF Adria Srbija i Eko-tim, uz podršku Evropske inicijative za klimu (EUKI) Njemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost (BMU). Projekat traje dvije godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: