Murali – novi simboli gradalje Pljevalja

Street art festival, koji su ovog ljeta organizovali Opština i Turistička organizacija Pljevlja, podstakao je lokalne autore da razmišljaju na temu oslikavanja velikih zidnih površina u javnom prostoru.

Jedan od učesnika bio je akademski slikar Aleksandar Ostojić. 

– U okviru Street art festivala (u budućnosti Mural festa) više od 12 autora je učestvovalo u oslikavanju javnih površina. Grad je tako dobio kulturnu manifestaciju koja je bila jedna od rijetkih koje su se mogle izvoditi tokom sprovođenja mjera uzrokovanih kovid-19 pandemijom. Oslikavanje površina bilo je veoma zanimljivo publici koja je cirkulisala pored lokacija i samim tim učestvovala u procesu nastanka jednog djela – kaže Ostojić.

AMBIJENT

Pljevlja su, dodaje on, veoma zanimljiv grad, pun istorije, smjenjivanja različitih kulturnih ambijenata, sa prirodnim okruženjem koje zna biti veoma inspirativno, te stoga pogodan za stvaranje i difuziju umjetničkih djela u javnom prostoru, tim prije što njima nije opterećen i prezasićen.

– Brojne su površine u gradu predmet analize lokalnih autora, koji mjerkaju vrijeme i trenutak kada izložiti svoje djelo. Kao vizuelni autor, čijem je radu veoma bliska i arhitektura, sa još dvoje umjetnika iz Pljevalja, grafičarkom Aleksandrom Aranitović i arhitektom Milicom Knežević, realizovan je mural posvećen pljevaljskom arhitekti Baju Mirkoviću, čija lastavica je, pretrpjevši rekonstrukcijske i organizacijske vizuelne postavke, postala simbol grada – objašnjava Ostojić.

IZAZOVI

Sagovornik Pobjede je za zidno slikarstvo počeo da se interesuje na prvim godinama osnovnih studija u okviru predmeta Slikarska tehnologija na FLU Cetinje, a smatra da su murali par excellence kulturni sadržaj dostupan svima a umjetnicima interesantni jer su u pitanju velike javne površine.

– Izazovi koji se ispostavljaju prilikom oslikavanja velikih zidnih površina u javnom prostoru ne mogu se unaprijed definisati jer, kao što sam spomenuo, pored idejnih i tehničkih rješenja, zidne slike mogu biti ,,oblikovane“ kako društvenim tako i političkim kontekstom. To je ono što je nepredvidivo i ključno za život umjetničkog djela. Često angažovan, svjesnom odlukom autora ili trenutkom nastajanja murala, dostupan svakom oku predmet je kritike šire publike više nego što je to jedna slika u klasičnom smislu. Murali nijesu samo odraz savremenog društva, oni kao zidne slike postoje vjekovima. Širi značaj dobijaju sa ekspanzijom Pop-art kulture, kada često ilegalni postaju predmet političkog diskursa i prava umjetnika da izrazi svoje stavove o aktuelnim društvenim i političkim zbivanjima. Akademski ili ne, umjetnicima oni predstavljaju poseban izazov jer su najčešće u pitanju velike javne površine – objašnjava Ostojić.

PROMJENE

Po njegovom mišljenju, uslovi u kojima umjetnici stvaraju ne moraju uvijek biti direktno zavisni od toga da li je u toku neka pandemija.

– Ali isto tako široka lepeza umjetničkih izražaja pretrpjela je velike posljedice. Glumci bez publike, onlajn slikarske kolonije, koncerti u sopstvenim dnevnim sobama, javna čitanja u automobilu itd. Postaje nam svima jasno da mediji difuzije umjetnosti nijesu trajni i da se ovakvom situacijom dobila lekcija sa kojom je došlo vrijeme da se preispita čvrstina mnogih temelja na polju umjetnosti i daju alternativna rješenja koja će zadovoljiti osnovne ljudske potrebe čovjeka za kulturom – poručuje Ostojić.

Biografija

Aleksandar Ostojić (1991) je vizuelni umjetnik koji se kroz svoj autorski rad bavi pitanjima organizacije prostora, boje i svijetla, te je ambijent jedan od osnovnih motiva njegovog rada. Bavi se i edukacijom iz oblasti vizuelne umjetnosti i dizajna. Završio je SLŠ ,,Petar Lubarda“, odsjek – slikarstvo, FLU Cetinje, BA odsjek – slikarstvo u klasi akademika mr Dragana Karadžića, FLU Cetinje, Spec. odsjek – intermedijalno slikarstvo u klasi dr Milene Jovićević, na magistarskim studijama je na FLU Cetinje, u klasi mr Ratka Odalovića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: