novo

Muzika kao neizostavni dio njihovog života

Nema ništa važnije za roditelje od potomstva kojim se mogu ponositi, a takav je primjer roditelja mladih sestara Ljiljanić: Ive (18), i šesnaestogodišnjih bliznakinja Jovane i Jane Ljiljanić, koje prekrasnim glasovima plijene pažnju gdje god da se pojave. Ne samo glasom, već i stasom, vaspitanjem i lijepim ponašanjem. Bliskost i zajedništvo sestara vidljivo je već pri prvom susretu, naročito Jovane i Jane, ali i starija Iva je uvijek spremna da sestrama pomogne, savjetom, podrškom…da ih uči i priča o vjeri, pravoslavlju. Jovana i Jana, od prošle godine, otkako su se prvi put pojavile nastupajući za Trojčindan u Manastiru Svete Trojice, postale su prepoznatljive sugrađanima etno pjesmama, koje su njihova preokupacija, i u čemi se pronalaze, mada privatno pjevaju i pop muziku. Sa mnogo emocija svako izvođenje sestara Ljiljanić na poseban način dolazi do srca slušalaca. Njihov talenat je tek u osmom razredu OŠ “Salko Aljković” otkrila nastavnica muzičke kulture Tijana Laković. Talenat za muziku sestre Ljiljanić nasledile su od roditelja, a i babe i djedovi sa očeve i sa majčine strane voljeli su da pjevaju. Pored Tijane, koja im pomaže pred nastupe, tu je, kažu, i majka, da ih posavjetuje, sugeriše.
-Najveću zahvalnost dugujemo nastavnici Tijani koja nas je uključila u Muzičku sekciju 8. razreda. Od tada, pa do danas, ona je pored roditelja, naša najveća podrška, prati nas, vježba pred nastupe – kažu Jovana i Jana.
Nakon Muzičke sekcije Jovana i Jana su jedno vrijeme bile članice hora “Bratstvo”, odakle su primjećene i dobile prvi poziv za nastup za Trojčindan. Kako je bilo teško da usklade obaveze u školi i horu, morale su da odustana od hora, ali planiraju opet da se priključe, kako bi imale priliku više da se obrazuju kada je etno muzika u pitanju. Još kao male Jovana i Jana u školi vjeronauke pri Hramu Svetog velikomučenika Georgija na Gukama zainteresovale su se za vjeru, tradiciju, etno muziku. Vaspitane su da pomažu drugima, rade na svom usavršavanju, da razvijaju talenat koji imaju.


Iva je maturant Gimnazije “Tanasije Pejatović”, dok Jovana pohađa drugi razred Srednje stručne škole, medicinski smjer, a Jana je ekonomski tehničar. Kažu da su ih mnogi pitali zašto su se razdvojile, upisujući različite smjerove, a Jovana i Jana odgovaraju da su imale samo različita interesovanja kada su u pitanju smjerovi, ali da pohađaju istu školu, u istoj su smjeni, imaju i dalje isto društvo i ista interesovanja.
-Majka je medicinska sestra i krenula sam njenim stopama. Zadovoljna sam kako teoretskom nastavom u Srednjoj stručnoj školi, tako i praksom koju obavljamo u Bolnici. Nisam se pokajala što sam upisala ovaj smjer koji je ispunio moja očekivanja – kaže Jana, a Jovana dodaje da je takođe zadovoljna svojim izborom i smjerom ekonomski tehničar. Nisu još odlučile koje će fakultete upisati, sigurno je da će muzika i dalje biti neizostavni dio njihovih života. Nisu nikada sve tri sestre zajedno nastupile, jer, kako ističu, Jovana i Jana imaju usklađene glasove koji djeluju kao jedno. Navikle su da se dopunjuju. Iva je takođe talentovana i pjeva u horu Gimnazije kao i horu “Bratstvo” koji vodi profesor Ilija Komarica pri SKC-u “Patrijarh Varnava”, ali još se ne usuđuje da sama pjeva na javnim nastupima zbog treme. Priča da voli da sluša srpske pravoslavne pojce, a naročito od 2020. godine, kada su počele litije, etno muzika je za nju postala nešto dragocjeno, što je ispunilo, i podstaklo je još više da sluša.
-Prošle godine kada je gimnazijski hor nastupao ispred škole, Bojana Grujičić, direktorica Gimnazije, nagovorila me da otpjevam sama jednu pjesmu. Nastupila sam i za slavu Manstira Dovolja sa Janom, umjesto Jovane, koja je bila opravdano spriječena – naglašava Iva, koja planira da upiše Filološki ili Elektro-tehnički fakultet, ali muzika će ostati i dalje njena ljubav. Nakon Trojčindana Jovani i Jani nizali su se pozivi za nastupe na koje se rado odazivaju: sa KUD-om “Pljevlja” učestvovale su Kotoru i Beogradu na večeri Pljevljaka, na proslavi Srpske nove godine, u Manstiru Mileševi, osveštanju temelja Crkve Svetog Pantelejmona na Kosanici, manifestaciji “Srpsko kulturno ljeto 2023.”, promocijama knjiga…

  • Prošle godine za Svetu Petku pjevale smo na Trgu “Patrijarha Varnave” pred mnogobrojnom publikom, a čast nam je bila što učestvujemo na nastupu na kojem je bila Branka Zečević i Maksim Vojvodić. Na početku, nakon gromoglasnog aplauza, trema je nestala. Od tada nemamo tremu. Branka nas je pohvalila, i rekla da smo talentovane, što nam mnogo znači. Ona nam je jedan od uzora i volimo da je slušamo kada pjeva etno pjesme, kao i Danicu Crnogorčević, sestre Santrač – naglašavaju Jovana i Jana.
    S obzirom na talenat i rad koji pokazuju vrijedne sestre Iva, Jovana i Jana, nema sumnje da je pred njima blistava budućnost za šta god da se opredijele.
    S.Z

Tekst objavljen u “Pljevaljskim novinama” 1. oktobra 2023. g.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: