novo

Na državnim fakultetima konkurisalo 2.269 maturanata: Na Medicinskom 78 kandidata ispod crte

Za upis na Univerzitet Crne Gore (UCG), koji je oglasio 3.344 mjesta, juče je konkurisalo ukupno 2.269 maturanata. Kandidati mogu predati dokumenta danas do 16 časova, kada će sistem za elektronsko prijavljivanje biti zatvoren. Prvom dana maturanti su najveće najveće interesovanje pokazali za upis na Medicinski i Arhitektonski fakultet u Podgorici, na kojim se ispod crte našlo 78, odnosno 26 kandidata. Prema konkursu, Medicinski fakultet na studijskom programu Medicina upusuje 40 brucoša, a konkurisalo je 112, dok Arhitektonski na Arhitekturi upisuje 50 studenata, a prijave je predalo njih 76. Na Pravnom fakultetu, koji upisuje 210 brucoša, konkurisala su 162 kandidata, a na Ekonomskom, koji ima mjesta za 390 brucoša, prijavilo se 308 kandidata.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Aleksandra Božarić kazala je da i ove godine vlada veliko interesovanje za medicinu i druge programe iz te oblasti. Osim medicine, popunjena su mjesta i na farmaciji, stomatologiji, Visokoj medicinskoj školi i primijenjenoj fizioterapiji.

– Na Medicini se prijavilo 119 kandidata, a na Farmaciji 52, iako na tom programu upisujemo samo 30 brucoša. Za upis na Stomatologiju konkurisao je 21 kandidat, za Visoku medicinsku školu 110, a za Primijenjenu fizioterapiju 71. Izuzetno smo zadovoljni kandidatima, to su sve najbolji učenici. Imamo možda i veće interesovanje nego prošlih godina – kaže Božarić.

Iz Rektorata su saopštili da se od ukupno 2.269 kandidata elektronskim putem preko platforme upisi.edu.me prijavilo njih 2.180, a 89 je lično predalo dokumentaciju studentskoj službi.

– Konkursom su predviđena 3.344 mjesta na 19 organizacionih jedinica. Tokom prvog upisnog dana broj ukupno prijavljenih kandidata po organizacionim jedinicama je sledeći: Arhitektonski 76, Biotehnički 40, Ekonomski 308, Elektrotehnički 319, Fakultet dramskih umjetnosti 19, Fakultet likovnih umjetnosti 35, Fakultet političkih nauka 124, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 44, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 107, Filološki fakultet 89, Filozofski fakultet 190, Građevinski fakultet 61, Mašinski fakultet 50, Medicinski fakultet 354, Metalurško-tehnološki fakultet 49, Muzička akademija 16, Pomorski fakultet 95, Pravni fakultet 162, Prirodno-matematički fakultet 131 – navode iz Rektorata.

Podsjećaju da se kandidati mogu prijavljivati i danas, 5. jula, do 16 sati, kada će sistem za elektronsku prijavu biti zatvoren. Izuzetno, ukoliko prijavu nije moguće podnijeti elektronskim putem, kandidati podnose prijavu neposredno, preko studentske službe organizacione jedinice, u okviru radnog vremena službe.
– Podsjećamo, testovi iz dva predmeta od značaja za nastavak obrazovanja za kandidate koji nijesu imali eksterni maturski odnosno stručni ispit polažu se 6. jula 2022. godine. Raspored termina polaganja predmeta biće istaknut na internet stranicama organizacionih jedinica. Prijemni ispiti za fakultete i akademije koji ih organizuju, a koji su dodatni uslovi za upis, polažu se prema rasporedu koji će biti istaknut na internet stranicama organizacionih jedinica u periodu od 7. do 8. jula 2022. godine – saopštili su iz Rektorata.

Prijemni ispiti na pet studijskih programa

Iz Rektorata su saopštili da se prijemni ispiti organizuju za upis na sljedeće studijske programe: Medicina, Stomatologija, Arhitektura, Psihologija, Fizička kultura i zdravi stilovi života, Sportski novinari i treneri, kao i za stručno-umjetničke studijske programe.

– Upis kandidata i izdavanje uvjerenja izvršiće se zaključno sa 15. julom 2022. godine, prema rasporedu organizacionih jedinica. Procedura prijavljivanja putem platforme dostupne na sajtu www.upisi.edu.me objašnjena je u tekstu konkursa. Upis studenata na Univerzitet Crne Gore bliže je uređen Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore – navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: