novo

NA PUTU KA SAVREMENOM REGIONALNOM CENTRU SREDNJEG STRUČNOG OBRAZOVANJA

„Нова уписна политика Средње стручне школе Пљевља за школску 2024/25. годину“

Директор Средње стручне школе Пљевља мр Бојан Струњаш одржао је 7. фебруара 2024. год. радни састанак са предсједницима стручних актива школе. У отвореном и конструктивном разговору направљен је план уписа за школску 2024/25. годину, базиран на већ препознатој пракси да се постојећи смјерови обогате новим, изузетно атрактивним занимањима.

Тиме се отварају врата да једна од најстаријих средњих школа у Црној Гори (основана далеке 1901) и сасвим сигурно најсавременија и најопремљенија црногорска средња школа, постане у догледно вријеме регионални центар стручног образовања. Уколико предлог уписане политике који Министарству просвјете, науке и иновација пошаље Школски одбор буде прихваћен, онда ће идуће школске године, умјесто постојећих 25, Средња стручна школа имати преко 30 образовних профила, а свршени основци широку и богату лепезу занимања за која се могу опредијелити. Осим постојећих смјерова, од којих су неки традиционални и овдје дубоко укоријењени (попут економског и саобраћајног смјера), а неки релативно млади (попут образовних програма техничар за дизајн и компјутерско конструисање у машинству и техничар за шпедицију, царину и организацију транспорта), од идуће године би се могло очекивати шест нових смјерова: техничар хемијско-фармацеутских процеса и испитивања; техничар заштите животне средине; техничар за развој WEB и мобилних апликација; хотелско-туристички техничар; ресторатер и обрађивач метала резањем на конвенционалним машинама.

Након изузетно коректних и успешних разговора које су представници Управе школе имали са министарком Анђелом Јакшић Стојановић, постало је готово извјесно да ће школа добити комби за превоз ученика-путника, а први пут се озбиљно и конкретно кренуло са рјешавање вишедеценијског проблема ССШ – недостатка фискултурне сале. Иако је прерано говорити о конкретним чињеницама и давати обећања, кораци којим ова школа чврсто и смјело корача стазама осавремењавања и напретка у свим сферама, могли би довести до отварања ученичког дома у Пљевљима, а све се чешће као идеална локација помиње зграда некадашњег Дома војске, смјештена у непосредној близини Средње стручне школе.

Пут ка савременом регионалном центру средњег стручног образовања већ је прокрчен, а њиме ћемо закорачати само ако сачувамо јединство, слогу и предузетнички дух који су до сада красили овај колектив са близу сто просветних радника ангажованих у различитим видовима наставног процеса.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: