Nagrada za projekat JU OŠ “Mihailo Žugić“ „Školsko dvorište kao učionica na otvorenom”

Projekat “Izgradnja prve solarne učionice” koji je pripremila JU Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović” iz Podgorice, osvojio je prvo mjesto na konkursu “Energija podvučeno zelenom”.

Drugo mjesto pripalo je projektu “Eko rasadnik” koji je kandidovala JU Srednja stručna škola “Spasoje Raspopović” iz Podgorica, dok je treće mjesto pripalo projektu “Zelena učionica na otvorenom – Eko gumno”, JU OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice.

Osim njih, komisija u sastavu Marija Jovović – CEDIS, Nevena Čabrilo, Zavod za školstvo – nacionalni koordinator za Crnu Goru za Međunarodni projekat “Eko škole”- član, Tatjana Zečević Miranović – CEDIS, Saša Karajović – NVO “EKOM” i član Fondacije za zaštitu životne sredine i Dušan Bugarin – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nagradila je još dva sjajna projekta: “Eko laboratorija” JU OŠ “Vuk Karađžić, Podgorica i “Školsko dvorište kao učionica na otvorenom” JU OŠ “Mihailo Žugić, Odžak, Pljevlja, saopšteno je iz CEDIS-a.

Crnogorski elektrodistributivni sistem podsjeća da su u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao je 20.septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”. U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa “Eko škole”. Fond za nagrade iznosio je 15 hiljada eura.

“Nakon nimalo lakog posla komisije, uz veoma oštre kriterijume za odabir najboljih, odlučili smo se za one koji ulaze u top-pet projekata. Škole i predškolske ustanove su se potrudile da zadovolje sve zahtijevane kriterijume i podosta smo se “namučili” da se od toliko dobrih i studiozno urađenih projekata odlučimo za najbolje. Ono što moramo naglasiti i što nam uliva nadu da smo pokrenuli jednu ozbiljnu priču koja se temelji na razvoju svijesti mladih ljudi o značaju očuvanja životne sredine, jeste veliki odziv vaspitno – obrazovnih ustanova na naš konkurs. Čak njih 37 je prijavilo projekte i malo je reći da nam posao nije bio nimalo lak ali smo, s druge strane, izuzetno zadovoljni onim što smo vidjeli”, kazali su članovi komisije.

Članovi Komisije nijesu bodovali osam projekata od kojih tri nijesu zadovoljili više kriterijuma a pet je premašilo budžet tj. iznos sredstava koja su se mogla dobiti po osnovu Konkursa (3000 eura). Za tekve projekte je bilo potrebno da obrazovno-vaspitna ustanova u dokumentaciji naznači da ima i drugi izvor po osnovu kojih je obezbijedila ostatak sresdstava za realizaciju projekta.

“Takvih projekata je bilo pet i nijesu mogli biti bodovani. Ono što želimo naglasiti jeste da su to projekti koji su izuzetni i koji bi, sigurni smo, doprinijeli podizanju kvaliteta životne sredine u okviru zajednice u kojoj djeluju i iskreno se nadamo da će vaspitno-obrazovne ustanove naći sredstva da i oni budu realizovani, kazali su članovi Komisije za vrednovanje projekata na konkursu “Energija podvučeno zelenom”, kažu iz Komisije.

Iz CEDIS- a naglašavaju da su, u godini kada se obilježava 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, projektom “Energija podvučeno zelenom” željeli da pruže podršku tom opredjeljenju.

Kao odgovorna kompanija, kako kažu iz CEDIS-a, nastoje da strategiju zaštite životne sredine, koja je jedan od najvećih izazova današnjice, uključe u proces poslovnog planiranja kako bi upravljanje uticajima na okolinu bilo sastavni dio njihovog poslovanja.

“U tom smislu projekatom “Energija podvučeno zelenom” želimo da utičemo na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz realizaciju projekta će obrazovno-vaspitne ustanove omogućiti učenicima da se uključe u rješavanje problema i daju doprinos poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati”, kazali su iz CEDIS-a.

Partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” su Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju Program „Eko škole“ u Crnoj Gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: