novo

Najbolja retoričarka Andrea Gačević

U biblioteci Gimnazije 17. maja je održano deveto finale školskog takmičenja u retorici a prvo mjesto osvojila je Andrea Gačević.

Nakon prvog kruga u finale su se plasirali sljedeći učenici: Elma Gogalić – odjeljenje III-4, Uglješa Čolović – odjeljenje III-2 i Andrea Gačević – odjeljenje IV-2.

Prva tema je bila po vlastitom izboru takmičara. Elma Gogalić se predstavila retoričkom elaboracijom sentence: „Ako si mlak, izbljuvaće te iz usta svojih.“ Govorila je vrlo ubjedljivo pet minuta, koliko je bilo unaprijed dogovoreno vrijeme. Zatim se predstavio Uglješa Čolović, retorički obrazlažući dilemu: „Otići ili ostati – pitanje je sad.“ Uglješa je emotivno govorio o razlozima za i protiv napuštanja rodnog grada. Posljednja se predstavila učenica Andrea Gačević kao najiskusnija i saopštila svoj stav na temu: „Nauka bez religije je šepava, a religija bez nauke slijepa.“ Bilo je zanimljivo čuti kako jedna gimnazijalka, buduća akademska građanka, razmišlja o ovoj aktuelnoj, izazovnoj i društveno važnoj problematici, objavljeno je Fejsbuk stranici Gimnazije.

Neposredno prije takmičenja učesnici su dobili i zadatu temu: „Posljednja crnogorska virdžina – Stana Cerović.“ Ovom temom učenici su saopštili svoj vrednosni stav prema tradicionalnim crnogorskim vrijednostima, kako prošlim, tako i sadašnjim. Sva tri takmičara su iznijela vrlo zanimljiva mišljenja, a njihove retoričke sposobnosti procjenjivao je žiri u sastavu: Mr Ljiljana Bajčetić, profesorica istorije, i Adela Drkić, profesorica francuskog i latinskog jezika.

Zbirnim ocjenama žirija pobjednica devetog takmičenja u retorici postala je Andrea Gačević. Elma Gogalić je osvojila drugo, a Uglješa Čolović treće mjesto.

Školsko takmičenje u retorici, kao i do sada, isplanirale su, organizovale i sprovele profesorice Bisera Bulut i Maida Delić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: