novo

Nazdravimo tradiciji: Otvorena izložba tamburaške tradicije u Pljevljima, uz zvuke festivala „Srce i Duša Stare Čaršije“

U ugodnom ambijentu galerijskog prostora JU Zavičajnog muzeja Pljevlja, sinoć je pred velikim brojem znatiželjnih posjetilaca otvorena izložba koja baca svjetlo na bogatu tamburašku tradiciju grada. Gradski tamburaški orkestar Pljevlja uz saradnju JU Zavičajnog muzeja Pljevlja priredio je ovu značajnu izložbu pod nazivom „Tamburaška tradicija u Pljevljima“.

Svečano veče je započelo uvodnom riječju direktorice Zavičajnog muzeja Pljevlja, gospođe Dejane Drobnjak, koja je istakla važnost očuvanja kulturne baštine i ulogu tamburaške muzike u identitetu ovog grada.

Emir Prekić, predstavnik organizatora – Gradskog tamburaškog orkestra, obratio se prisutnoj publici s entuzijazmom, ističući kako je izložba rezultat predanog rada i istraživanja članova orkestra te da je cilj projekta očuvanje i promocija muzičke tradicije Pljevalja.

Posebnu pažnju posjetilaca privukla je stručna prezentacija postavke od strane MA Aleksandra Antunovića. On je istakao različite faze razvoja tamburaške muzike u Pljevljima kroz vijekove, istražujući njen uticaj na lokalnu kulturu i zajednicu.

Nakon toga, izložbu je svečano otvorila predsjednica Skupštine opštine Pljevlja, gospođa Jovana Tošić. Ona je naglasila važnost umjetničkih događaja poput ovog u obogaćivanju kulturnog života grada te podržala napore Gradskog tamburaškog orkestra i Zavičajnog muzeja Pljevlja u promociji muzičke baštine.

Otvaranjem izložbe „Tamburaška tradicija u Pljevljima“, započeo je iščekivani festival tamburaške muzike „Srce i duša stare čaršije“. Ovaj festival će tokom narednih dana ponuditi širok spektar tamburaških izvedbi, radionica i pratećih događaja, pružajući posjetiocima priliku da se urone u čaroliju ove tradicionalne muzike i upoznaju se s njenim dubokim korenama u Pljevljima.

Ova izložba i festival su ne samo podsjetnik na bogatstvo kulturne prošlosti grada, već i prilika da se mlađe generacije inspirišu i povežu s naslijeđem tamburaške muzike koja je duboko ukorijenjena u duši Pljevalja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: