novo

Nedjelja globalnog obrazovanja u gimnaziji „Tanasije Pejatović“ obilježena brojnim aktivnostima

Nedjelja globalnog obrazovanja obilježena brojnim aktivnostima

Nedjelja globalnog obrazovanja obilježava se više od 20 godina i svjetska je kampanja koju sprovode Centar Sjever-Jug Savjeta Evrope i Mreža za globalno obrazovanje, a u okviru zajedničkog programa sa Evropskom unijom pod nazivom „iLEGEND III“. Glavna tema Nedjelje globalnog obrazovanja 2023 glasi: „Mir za planetu. Planeta mira“.
Tim povodom, u srijedu, 15. novembra, učenice trećeg razreda Dunja Dragašević, Lara Mazalica i Miljana Dromljak, zajedno sa učenicima odjeljenja I2, II2 i II3, pripremile su edukativnu radionicu o postupanjima u slučaju zemljotresa, poplava i požara, kao i o načinima preventivnog djelovanja na pomenute elementarne nepogode. Radionica je realizovana u saradnji sa mališanima, stručnim licima i saradnicima Dnevnog centra i „Zračka nade“.

Veoma zanimljiv sadržaj radionice započeo je edukativnom igricom „Vozić mira“. Potom su učenice prezentovale svoj istraživački rad „Preventivne mjere, ponašanje i reagovanje u vanrednim situacijama“. Aktivno učešće u diskusiji, osim učenika, mališana, stručnih lica i saradnika Dnevnog centra i „Zračka nade“, uzeli su i vršilac dužnosti direktora Dnevnog centra Goran Leovac, naša pedagoškinja Ivana Vukašinović, profesor Asim Kuhinja kao član Tima za evakuaciju i profesor Ljubisav Boričić u svojstvu koordinatora pomenutog tima. Profesor Boričić je prezentovao Plan evakuacije JU Gimnazije „Tanasije Pejatović“, koji je prihvaćen od strane resornog ministarstva.
Nakon diskusije, učenici su podijeljeni u četiri grupe i svaka grupa je dobila određeni zadatak. Interesantnim crtežima, slagalicama, fotografijama i porukama izvjestioci grupa pokušali su da daju odgovore na pitanja poput onih koje se emocije najčešće javljaju kod djece i odraslih u slučaju zemljotresa, poplava i požara, koji su najčešći uzroci i posljedice požara, poplava i zemljotresa, kako da postupimo ako se desi zemljotres i šta treba imati u rancu u slučaju vanredne situacije.
Na kraju radionice, učenici su napravili zidne novine sa porukama i citatima posvećenim miru i bezbjednosti u svijetu. Organizatorka radionice i mentorka učenicima u izradi istraživačkog rada bila je profesorica Adisa Malagić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: