novo

NVO „Legalis“ dodijeljena sredstva za projekat „Misli preventivno-djeluj spremno“

„Cilj Ministarstva unutrašnjih poslova je da zajedno sa lokalnim upravama i civilnim sektorom unapređuje kapacitete sistema zaštite i spašavanja i jača povjerenje građana u taj sistem”, saopštio je ministar Sergej Sekulović na sastanku povodom potpisivanja ugovora sa dobitnicima sredstava iz Fonda zaštite i spašavanja.

Na ovogodišnji konkurs za raspodjelu sredstava iz Fonda za zaštitu i spašavanje, apliciralo je 35 potencijalnih korisnika. Sredstva u ukupnom iznosu od skoro 50.000 eura opredijeljena su za njih pet – tri opštinske službe za zaštitu i spašavanje i dvije nevladine organizacije. Sredstva su dodijeljena: Opštini Kolašin za projekat „Unapređenje sistema upravljanja vanrednim situacijma u opštini Kolašin“, Opštini Bar za projekat „Povećanje operativne sposobnosti službe zaštite i spašavanja za reagovanje u slučaju zemljotresa-spašavanje iz ruševina, gašenje šumskih požara, spašavanja prilikom poplava i sličnih spasilačkih intervencija“, Opštini Gusinje za projekat „Unapređenje tehničkih kapaciteta Službe zaštite i spašavanja Gusinje“ i NVO Župa u srcu za projekat „Spremni da reagujemo na požar“.

Sredstva su dodijeljena i NVO „Legalis“ iz Pljevalja za projekat „Misli preventivno-djeluj spremno“

Ministar je ovom prilikom čestitao dobitnicima sredstava na kvalitetnim projektima, inicijativnosti i prepoznatim problemima u sistemu zaštite i spašavanja. „Imajući u vidu da živimo u vremenu globalnih klimatskih promjena i da su prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe sve češća pojava, naša obaveza je da s mnogo više pažnje i odgovornosti razvijamo sistem zaštite i spašavanja, kako bismo imali brži, efikasniji i profesionalniji odgovor“, naglasio je ministar.

Ministar je iskazao uvjerenje da će odobreni projekti doprinijeti pripremljenosti na elementarne nepogode i druge nesreće, čime će se značajno unaprijediti lokalni odgovor na ove hazarde.

„Želimo da zajedničkim naporima, kroz saradnju i koordinaciju državnog i lokalnog nivoa, doprinesemo sigurnosti i bezbjednosti građana kada su u pitanju elementarne nepogode i druge nesreće“, zaključeno je na sastanku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: