novo

NVO „Legalis“: ODRŽANE OBUKE IZ OBLASTI PREDUZETNIŠTVA I PISANJA BIZNIS PLANA

U okviru projekta „Mladost i znanje za bolje preduzetničko stanje“, koji je podržan od strane Opštine Pljevlja, a koji sprovodi Nvo „LEGALIS“ održane su obuke iz oblasti preduzetništva, pisanja i izrade biznis plana za mlade sa područja opštine Pljevlja. Mladi su upoznati sa načinima osnivanja biznisa, kao i načinima izrade biznis plana. U narednom vremenskom periodu mladi će samostalno raditi na izradi biznis plana, a najbolji biznis plan će biti nagrađen.

Prema riječima koordinatora projekta Miloša Ostojića problem u Pljevljima, a i na sjeveru Crne Gore je velika nezaposlenost mladih, koji napuštaju Pljevlja, a i državu u potrazi za zaposlenjem. Uzroci problema su neotvaranje novih radnih mjesta kako bi se mladima omogućilo da se zaposle, slab podsticaj od strane države da se mladima omogući samostalno pokretanje biznisa (oslobađanje od poreza i drugih taksi). Mladi koji nemaju mogućnost da se zaposle u Pljevljima odlaze u druge veće gradove, što loše utiče na zajednicu, jer kako na seoskom tako i gradskom području ostaje samo starija populacija. Postoji još jedan problem a to je nedovoljno znanje mladih kako da pokrenu sopstveni biznis, kako da obezbijede novčana sredstva, kako da apliciraju kod određenih fondova, kao i na koji način da se predstave na tržištu rada.

Ostojić ističe da lokalna samouprava mora pronaći rješenje da zadrži mlade u Pljevljima, kao i način da pomogne mladim preduzetnicima prilikom pokretanja sopstvenog biznisa. Ovim putem pozivam lokalnu samoupravu da otvori coworking prostoru Pljevljima gdje će mladima koji osnivaju biznis, kao i onima koji imaju startapove ustupiti na besplatno korišćenje radni prostor, neohodnu opremu i salu za sastanke. Coworking prostor je zamišljen kao mjesto gdje će se generisati i razvijati inovativne ideje, a istovremeno stvarati međusobna saradnja različitih sektora. Sve veće opštine u CrnojGori imaju coworking prostore i biznis centre.

U narednom periodu očekujemo da lokalna samouprava preduzme neophodne korake ka realizaciji otvaranja coworking prostora u Pljevljima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: