novo

NVO “LEGALIS”: OPŠTINA PLJEVLJA DA ŠTO PRIJE RASPIŠE KONKURS ZA RAZVOJ PREDUZETNIŠTVA U PLJEVLJIMA

Nvo “LEGALIS” poziva nadležne iz opštine Pljevlja da u što kraćem vremenskom roku raspišu konkurs za razvoj preduzetništva u Pljevljima.

Neshvatljivo je da već dvije godine uzastopno Opština Pljevlja nije raspisivala konkurs za razvoj preduzetništva. U drugim većim opštinama u Crnoj Gori se već raspisuje treći konkurs za raspodjelu nepovratnih novčanih sredstava za razvoj preduzetništva.

Sredinom 2019. godine opština je raspisala dva konkursa za podršku preduzetništvu, odnosno za podršku i podsticaj razvoju preduzetništva i turizma i podršku i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva.

Ukupna sredstva koja su bila opredijeljena Budžetom za 2019. godinu za ovu namjenu iznosila su vjerovali ili ne punih 10.000 eura. Za konkurs Žensko preduzetništvo opredjeljeno je 4000 eura i 6000 eura za konkurs preduzetništvo i turizam.

Da situacija bude još gora Komisija je tek u februaru mjesecu 2020. godine utvrdila da ne može nastaviti rad u pogledu vrednovanja propisno dostavljenih prijava, niti donijeti pravno valjanu Odluku o raspodjeli iz razloga što Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku i podsticaj razvoju preduzetništva i turizma i podršku i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva nisu jasno uređeni uslovi, kriterijumi, postupak raspodjele sredstava, niti su obrasci za podnošenje predloga biznis planova usaglašeni sa pozitivnim kriterijumima na osnovu kojih se vrši raspodjela sredstava.

Postavlja se pitanje kako je mogla biti usvojena takva odluka o raspodjeli sredstava ako istom odlukom nijesu jasno definisani uslovi i kriterijumi raspodjele novčanih sredstava. Ovim činom učesnici konkursa koji su uredno i blagovremeno konkurisali su “izigrani”.

I tokom 2020. godine opština nije raspisala javni konkurs, te ih stoga pozivamo da u što kraćem vremenu i bez odlaganja raspišu novi konkurs za 2021. godinu

Opština Pljevlja bi trebala na razne načine da stimuliše razvoj preduzetnitva, a pogotovo razvoj ženskog preduzetništva. Mladi takođe treba da se stimulišu da pokrenu sopstveno preduzetništvo ili razviju već postojeće. Najveći problem kod mladih koji napustaju našu opštinu je neotvaranje novih radnih mjesta, kao i nedostatak stimulansa za samozapošljavaljenjem.

Nvo “LEGALIS” je u ranijem vremenskom periodu Opštini Pljevlja podnosila inicijativu da se otvori cooworking prostor za mlade koji žele da pokrenu sopstveni biznis, ali takva inicijativa nije naišla na razumijevanje nadležnih u lokalnoj samoupravi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: