novo

NVO “LEGALIS” ZNAČAJAN PROMOTER TURIZMA I LJEPŠE STRANE PLJEVALJA

Tokom ove godine NVO “Legalis” je kroz razne projektne aktivnosti promovisala turističke pontecijale Pljevalja na najbolji način, te izradila značajan turistički promo materijal – brošure koje se odnose na promociju ruralnog i ribolovnog turizma u našoj opštini, promotivne filmove- od koji su neki nagrađeni na međunarodnom festivalu filma, web portal za flyfishing, a postavljen je i značajan broj hladnika u neposrednoj blizini rijeke Ćehotine.

“Legalis” je prirodne ljepote oko nas približio ne samo strancima već mnogim Pljevljacima koji samo urbano smatraju za moderno. Postoje mjesta gdje čovjek osjeti bezrazložnu sreću i mir samo boravkom ili posmatranjem okoline. Vjerovatno najomiljenije takvo mjesto su meandri Ćehotine.

Prirodni i ambijentalni uslovi, prirodne ljepote sa prostranstvima šuma, pašnjaka i livada pružaju sve mogućnosti za razvoj ruralnog turizma u opštini Pljevlja. Međutim, ne postoji dovoljno kvalitetan i razvijen ruralni turistički proizvod koji bi se mogao ponuditi tržištu. Razlog tome je nedovoljna turistička promocija,  nedostatak adekvatne turističke infrastrukture, nizak nivo znanja zainteresovanih strana, kao i   nerazvijene svijesti stanovništva o značaju bavljenja ruralnim turizmom. Sve je to rezultiralo da osim ponude raftinga, koja je usko vezana za područje rijeke Tare, ponuda u ruralnom turizmu je gotovo nerzvijena, i pored raznovrsnih prirodnih potencijala opštine, a mali broj stanovnika ruralnih oblasti pokazuje zainteresovanost za preuzetništvo u ruralnom turizmu – rekao je Miloš Ostojić, predsjednik NVO “Legalis”.

Tržišni trendovi u svijetu kreću se u korist razvoja ruralnog turizma, što potvrđuju procjene Svjetske turističke organizacije, kaže Ostojić, koja Crnoj Gori preporučuje razvoj ruralnog turizma, s akcentom na sjeverni dio države.

-Glavni problem u Pljevljima je što su najviše prepoznata kao industrijski grad. U skorijoj budućnosti potrebno je promijeniti opštu sliku Pljevalja ka valorizovanju prirodnih potencijala, zdrave hrane i prirodnih ljepota, jer ne smije se zaboraviti da ekološke probleme ima uže gradsko jezgro u kome je smeštena većina industrijskih pogona. I ubuduće Pljevlja ćemo predstavljati kao opštinu sa turističkim pontecijalima, prelijepim ruralnim područjima, jednom riječju opštinu sa velikom turističkom ponudom za različite ciljne grupe turista – zaključio je Ostojić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: