Obilježavanje Evropskog dana jezika

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.09.2023. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope.

Nastavnici iz Crne Gore već šest godina imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (https://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/en-GB/Default.aspx

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika:

Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “Actions for Peace: Our Ambition for the #Global Goals”)

Obrazovanje za održivi razvoj

Eko-škole

Preduzetničko učenje

Moje vrijednosti i vrline

Obrazovanje za digitalno građanstvo

Globalno obrazovanjeIntegracija ključnih kompetencija

Škole za 21. vijek

Evropski centar za moderne jezike i ove godine organizuje niz različitih aktivnosti:

Jezici u mojoj učionici/školi (Languages in my classroom/school) – više informacija o načinu učešća možete naći na sajtu putem sljedećeg linka: European Day of Languages > Activities > Languages in my classroom (ecml.at)

Ljepota jezika (The beauty of languages)

European Day of Languages > Activities > The beauty of languages (ecml.at)

Takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika (EDL T-shirt competition)

– Konkurs je otvoren do 31.12.2023. godine, a više informacija možete pronaći na linku European Day of Languages > Activities > EDL T-Shirt Contest (ecml.at)

Na sajtu se nalazi i Priručnik i Aplikacija jezičkih izazova koji će ohrabriti učenike da izađu iz svojih sigurnih zona i iskoriste brojne prilike koje se nude da vježbaju ili uče više o jeziku izvan konteksta učionice.

Više o aplikaciji i priručniku možete naći na linku European Day of Languages > Activities > Language challenge app (ecml.at)

Zahvaljujući Evropskom centru za moderne jezike i ove godine je obezbijeđen promotivni materijal (posteri, narukvice, hemijske i markeri za čitanje).

Za preuzimanje promotivnog materijala molimo vas da kontaktirate nacionalnu koordinatorku, na email adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com, najkasnije do 11. septembra 2023. godine.

Takođe Vas podstičemo da aktivnosti organizujete u saradnji sa učenicima i nastavnicima iz drugih obrazovno-vaspitnih ustanova iz vašeg grada ili drugih gradova.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com, najkasnije do 9.oktobra 2023. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou.

Izvještaji sa fotografijama će biti objavljeni na sajtu Zavoda za školstvo, Facebook stranici European Day of Languages in Montenegro https://www.facebook.com/profile.php?id=100069242312322, na kojoj se nalaze i izvještaji iz prethodnih godina, kao i vebsajtu ELTAM-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: