novo

Objavljen Javni poziv za stručno osposobljavanje

Javni poziv za učešće poslodavaca u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koji se realizuje desetu godinu zaredom, objavljen je danas 10. septembra 2021. godine.

Poslodavci koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore, izuzev državnih organa i organa državne uprave, prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem podnose od 15. septembra do 15. oktobra, na obrascu broj 1.

Prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja poslodavci podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (Birou rada) prema sjedištu poslodavca i preko portala elektronske uprave – portal e-Uprave, koji se nalazi na adresi www.euprava.me

Uputstvo za podnošenje prijave preko portala e-Uprave se nalazi na portalu e-Uprave.

Elektronski servis za podnošenje Prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem na portalu e-Uprave www.euprava.me biće dostupan u periodu od 15. septembra do 15. oktobra 2021. godine.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u svakoj područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore ili na web sajtu www.zzzcg.me

Javni poziv poslodavcima za učešće u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca možete preuzeti OVDJE.

Korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca. Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja.

Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se suočava čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike.

Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: