novo

Od 4. septembra besplatan prevoz autobusima, direktori škola da dostave spisak đaka

Odlučeno je da od 4. septembra, pa do kraja mjeseca za sve građane obezbijedimo besplatne karte za autobuski prevoz na teritoriji glavnog grada, rekao je Ninoslav Kaluđerović

Od 4. septembra do kraja mjeseca prevoz autobusima Puteva biće besplatan za sve građane Podgorice.

– Odlučeno je da od 4. septembra, pa do kraja mjeseca za sve građane obezbijedimo besplatne karte za autobuski prevoz na teritoriji glavnog grada. Na ovaj način svakako želimo i da promovišemo autobuski prevoz kako bi ga građani što više koristili. Takođe, u tom periodu biće i sedmica mobilnosti, tako da se sve poklapa. Nadamo se da će građani što više koristiti linijski prevoz, kao što je to u drugim gradovima širom Crne Gore – rekao je Ninoslav Kaluđerović, v.d. sekretara za saobraćaj.

Kako je kazao Kaluđerović od juče su počele sa radom i nove linije gradskog prevoza koji organizuju Putevi i Sekretarijat za saobraćaj. On je kazao da su uveli nove linije jer su to tražili građani.

– Uvedena je linija L-15 koja saobraća od Starog aerodroma prema Marezi, L-16 od Trga Golootočkih žrtava prema Dahni, L- 33 od Beri do Moskovske ulice. Autobusi na ovim linijama saobraćaće na 20 ili 30 minuta. Uveli smo i liniju L-23 od Trga Golootočkih žrtava ka Veljem brdu i L-30 od Autobuske stanice do Kuća Rakića. Autobusi na ovim linijama saobraćaće na sat vremena. To su za sada potrebe građana – kazao je Kaluđerović.

On je kazao da će od 1. septembra produžiti neke maršrute i dodati stajališta jer su to potrebe učenika.

– Pojedine linije će biti produžene zbog đaka. Neke za 200 neke za 500 metara. Odradili smo nova stajališta kako bi se zadovoljile potrebe građana. Potrebe razvoja grada i plan linija koji je bio odrađen ne poklapaju se da bi građani bili potpuno zadovoljni. Treba napraviti neku studiju koja bi se bavila uopšte saobraćajem u gradu– kazao je Kaluđerović.

On je istakao da pored gradskog prevoza koji obavljaju Putevi, pojedine linije održavaju privatnici sa kojima je imao nekoliko sastanaka.

– Mogu konstatovati da sve pritužbe koje se odnose na nedolazak autobusa po redu vožnje, ima dosta na rad privatnika, ali i Puteva. Gradski prevoz nema osnovnih elementarnih uslova za funkcionisanje. Ljudi nemaju gdje da sjede, nabavka validatora koji su nam trebali sada je završena. Gradski saobraćaj je tako napravljen da nemamo mini buseve, a na pojedinim mjestima ne može se autobusom. Recimo ne postoji dispečerski centar. Sve to će biti urađeno. Građani će imati broj telefona da mogu prijaviti nepravilnosti i dobiti druge informacije – kaže Kaluđerović.

Direktori škola da dostave spisak đaka

Skupština Glavnog grada donijela je Odluku o besplatnom prevozu učenika. Kako je kazao Kaluđerović odluka nije razrađena.

– Pošto se odluka odnosi na đake pripremili smo sve što je neophodno da se sprovede u djelo. Svaki đak u septebru koji uđe u autobus dovoljno je da unese osmjeh i biće prevezen do škole. Malo mi je nelagodno da kažem, ali dođe kao apel direktorima škola, za period od kada je odluka donošena niko od njih se nije javio da pita nešto. Uputili smo meil školama. Dobro bi bilo da se pripremimo u septembar da nam direktori škola daju spisak učenika koji će koristiti usluge prevoza. Dovoljno je da se pojave u zgradu Grada i slikaju se. Nemamo podatak koji je to broj djece koja će koristiti besplatan prevoz – rekao je Kaluđerović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: