novo

Odjeljenja u izolaciji samo ako oboli više đaka

Roditelji učenika, za koje danas počinje školska godina u učionici, strahuju zbog pravila koje važi za sve škole, da će, ukoliko se neki od đaka zarazi, ostala djeca nastaviti da pohađaju nastavu, ako budu nosili maske i poštovali distancu od dva metra. Po istim pravilima radiće i škole gdje je i najteža epidemiološka situacija, u Beranama, Andrijevici i Nikšiću. U ovim gradovima su na snazi rigorozne mjere, zabrana kretanja od 22 časa do pet ujutru, a zatvoreni su i ugostiteljski objekti.

Onlajn nastavu pratiće učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole, kao i drugog, trećeg i četvrtog srednje.

Roditelji upozoravaju da je skoro neizvodljivo djecu primorati da čitavo vrijeme tokom časova nose maske i poštuju distancu, što može dovesti do masovnijeg obolijevanja.

Epidemiolog Dragan Laušević je saopštio da bi nenošenje maski u učionici, u slučaju pojave zaraženog učenika, dovelo do toga da svi kontakti i čitavo odjeljenje treba izolovati.

“To znači, da ukoliko se pojavi jedan slučaj u razredu, a svi ostali nose masku i drže distancu, nema potrebe da ostala djeca odlaze u kućnu izolaciju, samo dijete koje je inficirano. Naravno, ovo vrijedi u načelu. Svaki slučaj će se posebno analizirati”, kaže Laušević.

1.10.2020.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: