novo

Održan okrugli sto posvećen obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti

8.09.2023. godine, Centar za stručno obrazovanje je u saradnji sa Ministarstvom ljudskih i manjinskih prava, a uz podršku Ministarstva prosvjete organizovao okrugli sto na temu: „Podsticanje Roma i Egipćana za uključivanje u obrazovanje“.

Učesnici okruglog stola su ukazali na probleme i izazove sa kojima se susreću u radu sa RE, i poručili nadležnim ustanovama da preduzmu određene aktivnosti u vezi obezbjeđenja prevoza za učesnike i odrasle polaznike od kuće do obrazovne ustanove, angažovanja većeg broja saradnika za socijalnu inkluziju u oblasti obrazovanja i unapređenje uslova za obavljanje poslova.

Učesnici su predstavili primjere dobre prakse opismenjavanja i osnovnog obrazovanja do sada i istakli da je neophodno organizovati edukaciju roditelja RE, radionice za smanjenje diskriminacije RE, kao i aktivnosti za motivisanje odraslih Roma/kinja i Egipćana/ki da se obrazuju.

Osnovni cilj ovog okruglog stola je bio da se ukaže na značaj pismenosti i obrazovanja za lični i društveni razvoj, kao i analiza trenutne situacije obrazovanja i zapošljavanja RE.

Okruglom stolu su prisustvovali saradnici za socijalnu inkluziju RE u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, socijalne zaštite i zdravstva, koji su angažovani i kao podrška RE u obrazovnim ustanovama i drugim institucijama, kao i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore i Help-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: