ODRŽANI DANI HUMORA I SATIRE „VUKO BEZAREVIĆ“

Традиционално, 37. пут заредом, одржани су Дани хумора и сатире „Вуко Безаревић“.

И овог љета, Пљевља су била центар забаве, дружења, смијеха и добрих вибрација.

Прве вечери, позоришна представа „Прах“ у извођењу Наташе Нинковић и Зорана Цвијановића са одушевљењем и овацијама је прихваћена од стране пљеваљске публике у препуној сали ЈУ Центар за културу.

Друге вечери, у пљеваљској Милет башти, одржано је „Милетисање“ чији програм је водила др Сабрина Хаџиосмановић. Најмлађу публику забављали су Предраг Вуковић-Пеђолино, Тоде Николетић и Ратко Краљевић, док су старијим Пљевљацима пажњу привукли Велизар Ксалица, Милко Грбовић, Милорад Јокнић, Дејан Миличић и стендап комичари Хазим Мујчиновић и Филип Андроник. У музичком дијелу програма наступио је војвођански бенд „Дрвена банда“.

Трећег дана манифестације, у читаоници Библиотеке, психолог професор др Жарко Требјешанин, одржао је интерактивно предавање на тему „Психолошка и социјалана улога сатире и хумора данас“. Истражујући и тумачећи сатиру у различитим опусима, написао је многобројне студије, есеје, књижевне приказе о књигама афоризама, сатиричних прича и пјесама.

Дани хумора и сатире „Вуко Безаревић“, 37. по реду, крунисани су додјелом награда и то: награда „Типар“ професору др Жарку Требјешанину за допринос и тумачење савремене књижевне сатире, награда „Вуко Безаревић“ за сатиричну причу „Затвор на слободи“ Владислава Влаховића,док је Гран при „Ристо Пејатовић“ за најбољу карикатуру добио Милорад Ранков из Вршца, а специјалне награде Мирко Зулић из Подгорице и Дамир Новак из Лопатинеца у Хрватској. Такође, сви Пљевљаци имали су прилику да познати карикатуриста, Славиша Шеврт, у два наврта бесплатно црта њихове карикатуре.

-Пљевља су мјесто које окупља врхунске сатиричаре. Можемо слободно рећи да су Пљевља у љетњем периоду регион сатиричара, афористичара, књижевника, пјесника, есејиста, стендап комичара, драмских умјетника и карикатуриста, који својим учешћем увеличавају нашу манифестацију и чине је незаборавном. Част ми је што 37. годину заредом угошћавамо највећа имена, што имамо много лауреата, познатих личности са простора бивше Југославије”, рекла је на завршној вечери Сања Ђондовић, предсједница Савјета маннифестације Дани хумора и сатире „Вуко Безаревић“ која је и вршитељка дужности секретарке Секретаријата за културу, социјална и друга питања Општине Пљевља.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: