novo

Okrugli sto povodom obilježavanja “Dana inkluzije” u Crnoj Gori

Okrugli sto povodom obilježavanja “Dana inkluzije” u Crnoj Gori👥

📌Okrugli sto, koji je organizovan 11. oktobra 2023. godine u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i #UNESCO katedrom za demokratsko obrazovanje i obrazovanje za ljudska prava, približio je pitanja važnosti kvalitetnog obrazovanja koje bi bilo dostupno svim učenicima. Događaju je prisustvovalo oko 40 učesnika, između ostalih i profesori univerziteta, studenti i predstavnici škola. Prezentacije i diskusije bavile su se različitim temama inkluzivnog obrazovanja.

Diskusije su istakle ulogu obrazovanja u ostvarivanju socijalne pravde i rušenju predrasuda i stereotipa. Bilo je takođe govora o razvoju inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori od 2000. godine. Posebnu pažnju privuklo je izlaganje o preprekama inkluziji studenata iz romske i egipćanske zajednice i kako obrazovanje može biti najefikasnije sredstvo za njihovo prevazilaženje.

Debata koja je potom uslijedila pružila je mogućnost učesnicima da aktivno iskažu svoje mišljenje o inkluziji u obrazovanju, o preprekama njenom ostvarivanju i razmjene ideje o unapređenju obrazovnog sistema kako bi bio inkluzivniji.

Projekti u obrazovanju omogućili su šire aktivnosti podizanja svijesti o ovim pitanjima, posebno nakon odluke Ministarstva prosvjete da ustanovi zvanični “Dan inkluzije” s ciljem promovisanja koncepta inkluzivnog obrazovanja kao principa reforme – koji će se slaviti u crnogorskim školama 11. oktobra.

Događaj je organizovan u okviru zajedničkog programa Evropske unije/Savjeta Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku – Faza III.”

unescocrnagora #univerzitetcrnegore #daninkluzije #horizontalfacility

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: