novo

Organizovan Tradicionalni slovenački doručak za djecu

Tradicionalni slovenački doručak organizovan i ove godine za djecu koja pohađaju vrtić ,,Dvor”, u cilju edukacije djece.

Događaj je organizovala Ambasada Slovenije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savezom pčelarskih organizacije Crne Gore i vrtićem “Dvor“ iz Podgorice.

Ambasadorka Republike Slovenije, Bernarda Gradišnik, je zajedno sa predstavnicima Ministarstva u razgovoru sa djecom pokušala približiti osnovne principe značaja zdrave ishrane i doručka kao najvažnijeg obroka u toku dana, što je i cilj projekta.

Takođe, ambasadorka Gradišnik je kazala da je na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, Medeni doručak, koji je uključivao samo med do 2011. godine, prerastao u Tradicionalni slovenački doručak, usvojen na nacionalnom nivou. Medu su se pridružile i druge namirnice proizvedene u Sloveniji i to hljeb, mlijeko, puter i jabuke. Dobru praksu u Sloveniji željeli su, kako je navela, prenijeti i van granica Slovenije.

Osim toga, akcenat je bio stavljen na značaj pčelarstva, posrednoj i neposrednoj koristi od pčela, te na značaj agrarnog sektora i prednosti lokalno proizvedene hrane u odnosu na druge alternative.

Predsjednik Udruženja pčelara Podgorice, Mirko Šćepanović, i sekretarka Saveza pčelarskih organizacija, Biljana Jovanović, u okviru doručka govorili su o važnosti pčele, najznačajnijeg oprašivača i njene uloge u očuvanju biodiverziteta, zaštiti životne sredine, održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane.

Na samom kraju, mališani su priredili program za goste, praćen plesom, kojim surazveselili prisutne, pa su se i gosti pridružili plesu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: