novo

Otvoreno treće izdanje Social impact award (SIA) programa

Državna sekretarka Marijeta Barjaktarović Lanzardi juče je zvanično otvorila treće izdanje Social impact award (SIA) programa, čime je započeta višemjesečna implementacija ovog međunarodnog programa u Crnoj Gori.

Cilj SIA programa je afirmacija društvenog preduzetništva i društvenih inovacija kao prilike da mladi, uz adekvatnu podršku, mijenjaju društvo u kom žive. Program je osmišljen u više faza – počev od faze otkrivanja tokom koje se animiraju mladi da učestvuju u programu, preko faze inkubacije tokom koje uz mentoring i edukaciju pripremaju svoju inovativne ideje za realizaciju, preko takmičenja i prezentacije na međunarodnom SIA događaju.

Govoreći o značaju SIA programa u sveukupnom kontekstu podrške razvoju inovacija u Crnoj Gori, državna sekretarka je naglasila: “SIA program vidimo kao nedostajuću kariku i dodatnu vrijednost našim naporima da inovacionoj zajednici, posebno mladima, pružimo podršku u dijelu podsticanja razvoja društvenih inovacija. Ovaj program tragetira rješavanje društvenih izazova, podstiče kreativnost i inovacije, snaži inovacionu kulturu kroz temeljno osmišljenu edukaciju, a kroz prezentaciju ideja na međunarodnom događaju podstiče i internacionalizaciju, a posebno je zadovoljstvo što je sinergija četiri sektora omogućila njegovu realizaciju”.

Program u Crnoj Gori sprovodi NVO „Centar za omladinsku edukaciju”, koji godinama realizuje programe i projekte koji se odnose na jačanje kapaciteta mladih, njihovu neformalnu edukaciju, razvoj kulture aktivnog učešća mladih u različitim sferama društvenog života, obezbjeđivanje mehanizama za njegovanje aktivizma, te razvoj omladinskog rada kao podrške u procesu osamostaljivanja, unaprijeđenje međuresorske saradnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: