Ovo su najčešće prevare na društvenim mrežama

U eri digitalne komunikacije i društvenih mreža, onlajn prevare postale su česta pojava. Sa porastom broja korisnika društvenih mreža, sve je više i prevaranata koji koriste različite metode da bi nasamarili ljude. Ovo je pet najčešćih onlajn prevara na društvenih mrežama i savjeti kako da se zaštitite.

Romantične prevare

Prevare u vezi su sve češće na društvenim mrežama. Prevaranti kreiraju lažne profile, grade emotivne veze sa žrtvama, a zatim traže novac pod različitim izgovorima. Da biste se zaštitili, budite skeptični prema brzom razvijanju veze i nikada nemojte slati novac nekome koga niste upoznali lično.

Prevare sa lažnim nagradnim igrama

Ove prevare obećavaju velike nagrade u zamjenu za lične podatke ili male “takse” koje treba platiti unaprijed. Da biste se zaštitili, nikada nemojte dijeliti svoje lične ili finansijske informacije sa neprovjerenim izvorima i budite oprezni prema ponudama koje zvuče previše dobro da bi bile istinite.

Phishing prevare

Ove prevare koriste lažne poruke ili objave koje vas navode da kliknete na sumnjive linkove, čime se izlažete riziku od krađe identiteta. Zaštita od ovih prevara zahtijeva pažljivost prilikom klikanja na linkove i provjeru URL-a pre unosa ličnih podataka.

Prevare sa lažnim poslovnim ponudama

Prevaranti često obećavaju brzu i laku zaradu putem lažnih poslovnih ponuda. Da biste se zaštitili, budite oprezni prema poslovnim ponudama koje obećavaju nerealne rezultate i uvjek provjerite legitimnost kompanije.

Prevare sa prodajom lažnih proizvoda

Ove prevare koriste oglase za prodaju proizvoda po niskim cijenama, a kada se izvrši plaćanje, proizvod nikada ne stiže. Zaštita od ovih prevara zahtijeva pažljivost prilikom onlajn kupovine, provjeru prodavca i preferiranje sigurnih načina plaćanja.

Bitno je da smo uvjek na oprezu prilikom korišćenja društvenih mreža. Kao generalno pravilo, ako nešto zvuči previše dobro da bi bilo istinito, vjerovatno i jeste. Takođe, redovno ažurirajte svoje softvere i koristite složene lozinke kako biste dodatno povećali svoju onlajn bezbednost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: