Pečat prošlosti Bara i uvod u budućnost

Na „Barskom ljetopisu“ otvoreni izložba fotografija i Dani studenata

Iako je zbog loših vremenskih prilika izostalo svečano otvaranje izložbe „Crno-bijeli Bar u koloru“ autora Željka Milovića i Semira Karastanovića, nije izostalo izuzetno interesovanje Barana i njihovih gostiju. A, u sklopu programa priređenog u ponedjeljak veče, na sceni u Starom gradu izvedena je predstava „Play Shakespeare“, studenata FDU u klasi profesorice Dubravke Drakić.

Na barskom korzou postavljeni su, u sklopu programa bARS manifestacije „Barski ljetopis“, panoi sa kolorizovanim crno-bijelim fotografijama Bara iz prve polovine XX vijeka. Otud i naslov izložbe. Milović je kazao se ovom postavkom zaokružuje predviđeni trogodišnji triptih vremeplova, odnosno, izložbi starih fotografija Bara.

– Nakon ,,Bar. Ljudi.“, u saradnji sa Ćazimom Petovićem, zatim ,,Bar. Događaji.“ sa Antom Bakovićem, krug zatvara ,,Crno-bijeli Bar u koloru“ sa Semirom Karastanovićem. Tri godine – tri barska fotografa. Ovoga puta odlučili smo se za nešto složenije i nesvakidašnje – umjesto pukog prezentovanja usnimljenog, na panoima su 52 retuširane i kolorizovane fotografije, nastale između 1900. i 1941. godine – istakao je Milović.

IZAZOVAN PROJEKAT

Milović je kazao da najviše pažnje, vjerovatno, izazivaju kolorizovani radovi Rudolfa Mosingera iz 1910. na kojima se jasno vidi kako su izgledali dvorac i njegova okolina.-

Zatim, svima poznata crno-bijela fotografija Pristana sa obeliskom i hotelom ,,Marina“ iz 1936. koja tek sad dobija pravi smisao, te snimci nastali tokom izgradnje pruge Bar – Vir, 1907… Tu su i uvijek zanimljive skupne fotografije Duvačkog i Tamburaškog orkestra, fudbalskih klubova ,,Crnojević“ i ,,Soko“, sa Aeromitinga 1935. godine, ali i privatni porodični snimci koji pokazuju duh vremena – rekao je Milović, dodajući da najveće zasluge za atraktivnost postavke ima Semir Karastanović, koji je na njoj radio nedjeljama.

Milović je koncipirao postavku, sakupio i odabrao fotografije, a Karastanović potpisuje obradu materijala, dizajn i izradu foto-panoa. Ovo je treća saradnja ove dvojice, nakon dokumentarnog filma „Bar na vremenskoj kapiji“ i video-spota „Ružan san“.

– Bio je ovo prilično izazovan projekat. U širem Željkovom izboru je bilo blizu stotinu fotografija, ali su mnoge, iako atraktivne, morale biti eliminisane zbog lošeg kvaliteta i slabe očuvanosti. Naravno, najlakše je bilo raditi sa snimcima dvorskih fotografa ili profesionalaca koji su slikali za razglednice, mada je posebnu draž imao posao sa porodičnim fotografijama – od proučavanja kakve su boje bila odijela ili kapa koje su nosili, do činjenice da su na njima preci ljudi koje poznajem, njihovi djedovi i babe, očevi i majke… Volim da radim sa stvarima koje nose pečat prošlosti Bara, a ovo kolorizovanje bilo je, na neki način, bacanje novog svjetla na naše pretpostavke kako je nešto nekad izgledalo – rekao je Karastanović, koji se fotografijom, video-produkcijom i grafičkim dizajnom bavi od 1994. godine, samostalno ili u sklopu tima kompanije „Media Pro“.

PRIVILEGIJA

„Play Shakespeare“ diplomska je predstava studenata Fakulteta dramskih umjetnosti, a njenim izvođenjem otvoreni su Dani studenata u okviru pratećeg programa ,,Barski ljetopis“. U inscenaciji mladih glumaca su objedinjena sva značajnija Šekspirova djela od „Hamleta“ do „Mnogo buke ni oko čega“ i „Bogojavljenske noći.

Ispitna predstava je proizvod onoga o čemu studenti maštaju i razmišljaju dok se suočavaju sa materijalom kakav su Šekspirove drame. Zbog toga je, kako je Drakić rekla, zadatak profesora ne samo da ih motiviše već i dokaže koliko je važno da se tokom studiranja bave najkvalitetnijim i najzahtjevnijim sadržajima.

– Neće često biti u prilici da biraju i rade zadatke koji traže ozbiljno, studiozno bavljenje istraživanjem i vježbanje svih glumačkih elemenata po kojima mogu biti prepoznati – razvijanje tehnike, glasa, govora, pokreta, plesa. Ovdje su pokušali, a većina je i uspjela da igrajući likove razvije glumačke kapacitete – rekla je ona.

Za ove studente je privilegija što su dio „Barskog ljetopisa“.

– A posebna je privilegija što igraju na ovoj čarobnoj sceni. Čini mi se da je nedovoljno cijenjena, čuvajte je, ne dozvolite da se pozorište ukloni iz ovog divnog prostora i intime koja nam omogućava da budemo posebno bliski sa publikom – kazala je Drakić.

U predstavi igraju Itana Dragojević, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Mina Mićović, Milica Pejović, Milo Perović, Matija Memedović i Miloš Kašćelan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: