novo

Pet najjeftinijih evropskih gradova idealnih za kratak odmor

Od degustacije vina u Francuskoj do sunca tokom cijele godine u potcijenjenom mediteranskom dragulju – otkrivamo pet najjeftinijih evropskih gradova za kratak odmor.

U nastavku članka je lista gradova za posjetu koji ne treba izdvojiti veliku sumu novca. 

Krakov, Poljska

Najjeftiniji i najbolji, po mišljenju posjetilaca – drugi po veličini grad u Poljskoj zauzeo je prvo mjesto u nedavnom istraživanju najboljih gradova za odmor u Evropi. Istraživanje očaravajućeg srednjovjekovnog starog grada neće vas koštati mnogo, a videćete mnoštvo crkava i velikih palata, kao i najveće evropsko tržište, piše Večernji.hr. 

Obavezno posjetite Kazimjež. Uglavnom oronula tokom komunističke ere, istorijska Jevrejska četvrt (sa obnovljenom sinagogom i grobljem iz 19. vijeka) sada je kreativno središte prepuno umjetničkih galerija, neobičnih i starinskih prodavnica i trendi koktel barova.

Iznad grada uzdižu se utvrđene kule kraljevskog zamka Vavel, u kojima su se krunisali poljski kraljevi i kraljice. Unutra ćete pronaći originalne renesansne freske, pozlaćeni namještaj i poljske krunske dragulje.

Ako ogladnite, obrok od tri jela za dvoje sa flašom vina košta oko 73 eura, a ne propustite odlazak u obližnji Aušvic: mjesto najsmrtonosnijeg koncentracionog logora nacističke Njemačke.

Prosječna avionska karta je 120 eura, a cijena hotela oko 76 eura. Ipak, zavisno od želja, i karte i smješatj je moguće pronaći za manje novca. 

Bordo, Francuska

Možda je poznat po svojim vinima (koja se mogu popiti po najnižim cijenama u ljupkim kafićima), ali ovaj živahni lučki grad ima još mnogo zanimljivosti koje ne uključuju mamurluk. Veličanstveni neoklasični trgovi i elegantne avenije Starog centra – Uneskove svjetske baštine – ispunjeni su sa više od 300 objekata koji su na listi spomenika.

Zlatni trougao je u njegovom centru, gdje ćete naći otmene kafiće i luksuzne butike. Ne propustite katedralu Sen-Andre sa samostojećim zvonikom i gotičkim kraljevskim ulazom. S druge strane, rečna esplanada – rivijera sa palatama iz 18. vijeka i bujnim javnim baštama – jedno je od najljepših šetališta u Evropi.

Nije iznenađujuće što je Bordo dobio pet zvjezdica za hranu i piće, a noćenje u hotelu sa tri ili četiri zvjezdice u prosjeku košta oko 96 eura – manje od polovine cijene za iste stvari u Parizu. Ne propustite ultramoderni muzej Cite du Vin, čije interaktivne izložbe pokrivaju 2.000 godina lokalnog vinarstva. Karta od 22 eura uključuje besplatnu čašu vina u baru na krovu. Prosječna cijena avionske karte je 115 eura.

Prag, Češka

Poznat je kao Grad od sto kula. Bezbrojne ulice češke prijestonice ispunjene su dobro očuvanim zgradama i živopisnom baroknom arhitekturom. Šetnja duž obale rijeke Vltave, koju presijeca niz mostova – uključujući čuveni Karlov most sa statuama. Impozantni Praški zamak, koji je bio sjedište češke vlade više od 1.000 godina, dominira horizontom na lijevoj obali. Treba vidjeti zakrivljeni plafon Vladislavove sale i gotičke katedrale Sv. Vida.

Prag možda nije skromna destinacija kao što je nekada bio, ali restorani su i dalje prilično jeftini. Uživajte u lokalnim klasicima (kao što su gulaš i šnicle) uz čašu češkog piva. Ne propustite defile mehaničkih figura na astronomskom satu Stare gradske kuće – najstarijoj koja još uvijek radi. Prosječna avionska karta košta 140 eura, a hotel 96 eura.

Budimpešta, Mađarska

Glavni grad Mađarske čine dva grada po cijeni jednog: Budim – srednjovjekovna citadela na vrhu brda i Pešta – modernija strana stvorena za carsko doba. Razdvojeni Dunavom, ujedinili su se 1873. godine i postali prijestonica Austrougarske.

Ako ste raspoloženi za izlet u banje, Budimpešta je pravo mjesto za vas. Sečenji je jedan od najvećih spa-kompleksa u Evropi, a prije nego što uživate u opuštajućoj masaži, možete se kupati u 16 bazena – svaki ima različitu temperaturu.

Što se tiče noćnog života, barovi u ruševinama grada su neobični i jeftini, a Simpla kert, koji se nalazi u trošnoj, napuštenoj fabrici, najstariji je i najpoznatiji bar. Takođe svake nedjelje možete pojsetiti seljačku pijacu, gdje proizvođači izlažu meso, sireve, med i džemove. Ne propustite posjetu Kraljevskoj palati da biste videli kolekciju veličanstvenih pozlaćenih gotičkih oltara. Prosječna avionska karta je 150 eura, a hotel 100 eura.

Valeta, Malta

Ograđena prijestonica Malte ne samo da se nalazi na brdovitom poluostrvu između dvije najljepše prirodne luke na Mediteranu već uživa i u više od 300 sunčanih dana godišnje. Mreža uskih, dobro očuvanih kaldrmisanih ulica – sa čudnim prodavnicama i kafićima – veoma je prohodna i laka za navigaciju. Ako želite da vidite glavne znamenitosti Valete, prošetajte kilometar duž ulice Republika.

Katedrala Svetog Jovana – sa svojim raskošnim freskama i pozlaćenim baroknim enterijerom – jeste nešto što nikako ne treba propustiti. 

Cijene hotelskog smještaja se kreću oko 85 eura po noći, a ulična hrana u Valeti će vam pomoći da držite svoje troškove pod kontrolom. U sporednim gradskim ulicama možete uživati u ukusnim lokalnim jelima kao što su čorba od zeca, svježe sabljarke i peciva punjena graškom, a pješačka tura je najbolji način da ih doživite.

Ne propustite krstarenje Velikom lukom tradicionalnim drvenim „vodenim taksijem“ da biste uživali u utvrđenjima Valete iz drugačije perspektive. Prosječna avio-karta je oko 160 eura.

Ipak, za sve destinacije moguće je naći i jeftinije avionske karte, ali i smještaj. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: