novo

Počeo 13. Internacionalni festival folklora “CIOFF Cetinje 2023”

“Očuvanjem tradicije, kulturnog nasljeđa i bogatih tradicionalnih folklornih igara zemalja učesnica kao dijela nematerijalne kulturne baštine ovom kulturno-umjetničkom manifestacijom promovišu ono prepoznatljivo u svakom narodu”, kazala je Vujačić

Trinaesti Internacionalni festival folklora “CIOFF Cetinje 2023” u četvrtak je svečano otvoren na Ljetnjoj pozornici, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.”Prijestonica će od 20. do 24. jula 2023. godine biti mjesto susreta različitih kultura i tradicija, a u tom periodu publici će se predstaviti ansambli iz Bosne i Hercegovine, Turske, Poljske, Grčke, Sjevernog Kipra i zemlje domaćina Crne Gore, koji će kroz tradicionalnu igru i pjesmu prezentovati svoju kulturu”, navodi se u saopštenju.Međunarodni festival folklora tradicionalno je, kako se navodi, počeo defileom učesnika od zgrade Ministarstva kulture, kroz centar grada, sve do Ljetnje pozornice gdje je održan centralni događaj.Prema riječima Milene Vujačić, predsjednice Skupštine Prijestonice, folklor je izuzetno važan dio kulturne baštine, te su festivali poput ovoga prilika da se “divimo i učimo nove običaje, ali i da podstičemo i promovišemo međunarodnu saradnju i prijateljstvo”.Očuvanjem tradicije, kulturnog nasljeđa i bogatih tradicionalnih folklornih igara zemalja učesnica kao dijela nematerijalne kulturne baštine, dodala je Vujačić te kazala da ovom kulturno-umjetničkom manifestacijom promovišu ono prepoznatljivo u svakom narodu.

“Stimulišemo kulturnu razmjenu između zemalja učesnica, afirmišući tim putem i istorijske, kulturne i turističke potencijala Prijestonice našim gostima iz inostranstva”, dodala je ona.Na početku programa, kako se navodi, nastupile su djevojčice plesnog kluba „Mystic”.”Festival folklora održava se na Cetinju od 2000. godine, a internacionalni karakter dobio je 2004. godine od kada se organizuje pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF. Kulturno-umjetničko društvo “Njegoš” sa Cetinja decenijama je domaćin ovog prestižnog događaja koji okuplja najznačajnije folklorne ansamble iz cijelog svijeta sa ciljem očuvanja tradicije, kulturnog nasljeđa i povezivanje regiona putem folklornih udruženja, a za to vrijeme ugostili su na hiljade učesnika i gostiju”, saopšteno je iz Prijestonice.Pokrovitelji manifestacije su, kako su kazali, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Prijestonice Cetinje, Ministarstvo finansija i Ministarstvo kulture i medija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: