novo

Početak školske godine u skladu sa epidemiološkom situacijom, maske i dezinfekcija ostaju obavezni

U  Ministarstvu zdravlja, juče je  održan sastanak kojem su prisustvovali: direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Slavica Ilinčić,  državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević i direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić. 

Tema sastanka bila je organizacija nastave u susret novoj školskoj godini. Predstavnica MPNKS, Slavica Ilinčić, izložila  je prijedlog Ministarstva  da predstojeća školska godina počne prvog septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Ilinčić je rekla da u ovom  pravcu razmišljaju  i predstavnici Unicefa, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. 

Galić je izjavio da je Institut za javno zdravlje načelno  saglasan sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Unicefa, ali da će, zbog neizjesnosti razvoja epidemiološke situacije,  Institut konačne preporuke dati u narednom periodu. On je posebno istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu vakcinišu.

„Na taj način ćemo najbolje  sačuvati djecu  od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće  restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije“, poručio je Galić . 

Takođe,  u toku su provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama, s obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena, dakle nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini. 

Na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, nastavi sa vođenjem evidencije o broju zaraženih u prosvjeti,  kako zaposlenih, tako i djece, pri čemu će podaci biti generisani  i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me.  

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević, u načelu je izrazila saglasnost sa navedenim stavovima, ističući da će se Ministarstvo zdravlja, kao i do sada, voditi preporukama Instituta za javno zdravlje, kao nadležne institucije za ovu oblast.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: