novo

Policija istražuje ,,divljanje“ đaka u školi

Snimak na kom se vidi da učenici Srednje mješovite škole u Tuzima gađaju nastavnicu u učionici, lome mobilijar, nastao je navodno prošle godine, ali niko slučaj nasilja nije prijavio nadležnima

Škola je ovo morala da zna. Ovo je napad na nastavnicu i tu je oštećena, takođe, imovina škole. Škola je morala da zna da im je slomljena neka klupa. Zašto je ovo prošlo, zašto ovo niko nije prijavio – rekla je Pobjedi izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović

Policija je pokrenula samoinicijativno istragu nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak iz Srednje mješovite škole u Tuzima ,,21.maj“ na kom se vidi da se đaci neprimjereno ponašaju, gađaju nastavnicu, bacaju stolice u učionici i razne druge predmete, rečeno je nezvanično Pobjedi iz policije.

Pretpostavlja se da je sporni snimak nastao krajem prošle godine. Na snimku se vidi kako desetine đaka sjedi u učionici i da se pojedini nedolično ponašaju. Bacaju stolice, klupe, vrište…

U jednom kadru jedan od učenika gađa nekim predmetom nastavnicu ekonomske grupe predmeta Ardijanu Junčaj koja stoji pored katedre i drži dnevnik u ruci. Predmet je proletio pored nje. Na snimku se, takođe, vidi kako se jedan đak zalijeće prema zidu i gazi ga patikom…

Iz policije navode da im ovaj slučaj niko nije prijavio. Ističu da su reagovali kada su vidjeli da je snimak objavljen u medijima.

Iz Udruženja Roditelji kazali su Pobjedi da su juče ujutro prijavili slučaj i zatražili su reakciju nadležnih.

Izvršna direktorica Kristina Mihailović navodi da su ponovo svi donosioca odluka zakazali.Vršilac dužnost direktora škole Sehad Ljuljanaj kazao je TV Vijestima da inicident nije prijavljivan upravi škole, te da je uprava upoznata sa slučajem tek prije desetak dana i da je incident nastao u vrijeme kada on nije bio na čelu obrazovne ustanove.

Mihailović kaže da se sada postavlja pitanje šta je urađeno kada se saznalo za ovaj slučaj.

– Zašto slučaj nije prijavljen – je li ovo pokazatelj da postoji neki strah u zajednici zbog čega se ne prijavljuje. Škola je ovo morala da zna. Ovo je napad na nastavnicu i tu je oštećena, takođe, imovina škole. Škola jemorala da zna da im je slomljena neka klupa. Zašto je ovo prošlo, zašto ovo niko nije prijavio – rekla je Mihailović.

Iz Ministarstva prosvjete kažu Pobjedi da škola, odnosno Nastavničko vijeće jedino može da izriče mjere, te da je ovaj resor drugostepeni organ koji rješava po žalbama učenika na izrečenu vaspitnu mjeru – isključenje učenika iz škole ili o prestanku statusa učenika u skladu sa Zakonom.

– Ministarstvo prosvjete je stupilo u kontakt sa Upravom škole i preporučilo uključenje mobilnih timova Zavoda za školstvo, koji će Upravi i zaposlenima pomoći u prevenciji budućih događaja.Naglašavamo da obrazovno-vaspitni sistem mora imati nultu toleraniciju na ovakve situacije, i očekujemo adekvatan odgovor onih koji su nadležni – rekli su ovog resora kojim rukovodi ministar Miomir Vojinović.

Mihailović kaže da je loše što se u ovakvim situacijama ne reaguje na vrijeme, što se prikrivaju slučajevi nasilja.

– Što će djeca da rade sjutra bilo kome od nas. Oni su se snimali i zahvaljujući tome što su se hvalili snimcima mi smo saznali i nama je rješenje telefoni da se zabrane u školama. Ne, ovo je mnogo dublji problem. Ovo mora da se kažnjava – rekla je ona.

Mihailović ističe da je primejtno da škole pokušavaju da zataškaju nasilje koje se dešava u njihovim ustanovama. Rekla je da to ne smije dabude praksa, jer ako se ne prijavljuju slučajevi nasilja, onda ostaju neriješeni.

– Kako očekuješ da ti neko pomogne da riješiš problem ako ga kriješ – navela je Mihailović.

Podsjeća da su škole obavezne da vode evidenciju o ovakvim slučajevima, ali da je očito da se to ne radi. Ističe da je škola bila dužna da obavijesti Ministarstvo prosvjete o incidentu.

Udruženje Roditelji nakon što je ovaj slučaj prijavilo policiji, dostavili su i policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtjev da uspostave komunikaciju sa Ministarstvom prosvjete da im ukažu na škole u kojima se dešavaju ovi inicidenti. Mihailović navodi da Ministarstvo prosvjete treba da se zainteresuje za ovakve stvari, kako se ubuduće ne bi dešavale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: