novo

Polumaturanti OŠ “Milorad Musa Burzan” će bojkotovati nastavu

Roditelji se ne slažu sa rasporedom koji je donijela uprava škole da učenici devetog razreda nastavu pohađaju dva dana u sedmici u prvoj smjeni, a tri dana u međusmjeni, odnosno od deset do 14:15 časova

Roditelji polumaturanata OŠ “Milorad Musa Burzan” odlučili su da 4. septembra bojkotuju nastavu i organizuju protest ispred ove vaspitno-obrazovne ustanove, jer im uprava nije ispunila zahtjev da djeca nastavu pohađaju u prvoj smjeni. Uprava škole planirala je da polumaturanti dva dana u sedmici budu prva, a tri dana druga smjena, odnosno od deset do 14:15 časova. Oni se sa tom odlukom ne slažu, a kao jedan od razloga navode to što djeca devetog razreda imaju veliki broj predmeta, a pripremaju se i za eksternu provjeru znanja. Zbog toga su odluči da 4. septembra, kada počinje nova školska godina, organizuju protest i djecu ne šalju na nastavu.

– Roditelji smatraju da su poslednje izjave rukovodstva OŠ “Milorad Musa Burzan” date medijima potvrdile nezakonitost i nesvakidašnju samovolju kod izrade nacrta rasporeda za ovu školsku godinu. Nakon inicijalno istaknutog, ključnog argumenta, matematičkog, da se time htjelo riješiti prostorni problem, kako se na kraju ispostavilo, prostom zamjenom smjena jednakog broja odjeljenja šestog razreda i završnog devetog razreda rukovodstvo škole se sada poziva na nekakvo “prekoračenje ovlašćenja” Savjeta roditelja, a suprotno članu 95 Opšteg zakona o obrazovanju. Zvuči zaista nevjerovatno “diskreciono ovlašćenje” za koje se očigledno smatra da je ničim ograničeno, te koje je kao takvo od strane zakonodavca podareno svim čelnicima obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Čisto ako zatreba. Ne radi se ovdje o Savjetu roditelja, niti o bilo kakvim “ovlašćenjima”, nego o roditeljima koji umjesto predstavnika Ministarstva prosvjete u Školskom odboru, kao i rukovodstva škole, brinu o poštovanju Ustava i zakona za djecu koja su ove godine završna generacija osnovne škole. Pred njima je eksterna provjere znanja kao uslov za upis u srednju školu. Za razliku od svih ostalih nižih razreda što ih po zakonu čini predmetom posebne pažnje. Poziv na “diskreciona ovlašćenja” iskreno, ne zaslužuje nikakav, pa ni najmanji komentar. S toga su roditelji jednoglasno odlučili da 4. septembra djeca bojkotuju nastavu i da se okupimo ispred škole u znak protesta – rekao je Zvezdan Čađenović, jedan od roditelja učenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: