novo

Ponoš: Zakon o privremenom izdržavanju djece što prije uvrstiti u proceduru

Udruženje “Roditelji” već više godina se bavi pravima roditelja u Crnoj Gori, ali i interesima njihove djece. Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju jednoroditeljske porodice jesu finansije i nedostaci istih.

“Alimentacioni fond, Zakon o privremenom izdržavanju djece stupio je na snagu još krajem prošle godine, i ubrzo pošto je počela njegova primjena, ista je obustavljena”, kazala je agenciji Media Biro, Dejana Ponoš ispred Udruženja “Roditelji”.

“Nadležne institucije rekle su da ne žele više da primjenjuju zakon, dok se isti ponovno ne izglasa tako da, sada imamo situaciju da isplate kasne već četiri mjeseca. Skupština je prihvatila izmjenu Zakona, ali ga sadašnji predsjednik države još uvijek nije potpisao” kazala je ona.

Podsjetimo, poslanici su zakon usvojili u aprilu, ali tadašnji predsjednik Milo Đukanović nije potpisao ukaz, jer je Skupštinu raspustio u martu.

“Opet smo na početku, više stotina roditelja čeka odluku i isplate iz Alimentacionog fonda. Novi zakon kaže da će sve prethodne odluke biti poništene, te da se proces mora odraditi ispočetka”, naglasila je Ponoš.

Ona je istakla da, nažalost, zbog političkih prepucavanja trpe najranjivije kategorije društva.

“Imamo zakon koji je stupio na snagu, imamo procedure i pravila ali se oni ne primjenjuju. Mi ćemo danas poslati Zahtjev Skupštini da se usvajanje izmjena i dopuna Zakona što prije nađu u skupštinskoj proceduri, kako bi se što prije usvojile i počele primjenjivati”, poručila je ona.

Pravo na privremeno izdržavanje, prema Zakonu, traje sve dok dužnik ne počne u potpunosti da izvršava obavezu određenu presudom, a najkasnije do navršene 18. godine života djeteta. 

Ponoš je podsjetila da je prije dvije godine usvojen zakon o prelasku granice djece koja putuju sa jednim roditeljom, dok kod izdavanja dokumenata se čeka implementacija zakona.

“Između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva socijalnog staranja još uvijek nisu određene nadležnosti, kako bi roditelji koji imaju samostalno roditeljsko pravo mogli izvaditi dokumenta. Taj zakon važi samo za turistička putovanja”, naglasila je Ponoš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: