novo

Porodični karavan posjetio Herceg Novi: Izazovi roditelja slični u svim opštinama na jugu

Prebukiranost vrtića, odnosno velike grupe djece u neadekvatnim prostorijama, sa malim brojem vaspitača glavni su problemi koji se tiču djece u hercegnovskoj opštini, prema mišljenju roditelja. Taj problem nije riješen izgradnjom vrtića na Savini, a posebno ako se uzme u obzir doseljavanje velikog broja porodica iz Rusije i Ukrajine, kojima su omogućene brojne povlastice koje se tiču upisa i cijene pohađanja predškolskih ustanova.

Kada govorimo o zdravstvenoj zaštiti, tri pedijatra ordiniraju u opštini sa kojima roditelji ističu pozitivna iskustva, ali i pored toga roditelji su često primorani da potraže privatnu podršku, s obzirom na duge liste čekanja. Novljani bi voljeli da njihova djeca imaju više besplatnih edukativnih, kreativnih i sportskih sadržaja za djecu.

Ove utiske roditelji su podijelili su sa ekipom Porodičnog karavana koji je u subotu, 18. novembra, boravio u Herceg Novom. Mini porodični događaj obilježio je sadržaj prepun edukativnih, didaktičkih i animatorskih aktivnosti za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Provjerene informacije o zdravoj ishrani, imunizaciji i zdravim stilovima života roditelji su mogli dobiti od ljekara Instituta za javno zdravlje.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo obratila se prisutnima u ime opštine Herceg Novi, zahvalila na prisustvu i ukazala naprimjere dobre prakse koje Opština sprovodi. Takođe, pozvala je sve prisutne da se obrate sa konstruktivnim prijedlozima koje smatraju da bi opština Herceg Novi trebala da ima, a tiču se najmlađih članova.

„Opština Herceg Novi je, kroz različite vidove podrške, usmjerena  na djecu i mlade u ovom gradu jer smo svi svjesni da bez zdrave porodice nema napretka jednog društva, ni zajednice. U tom kontekstu, mi ćemo iz budžetske linije, kako pri Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, tako i nekim drugim sekretarijatima, osmišljavati nove servise upućene na djecu i mlade“.

Gospođa Pištalo navodi da opština subvencionira stipendije za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i podršku talentovanoj djeci kroz brojne akcije i finansiranje školskih, regionalnih i državnih takmičenja za učenike. Osim darovitu djecu, opština podržava rad omladinskih servisa koji organizuje brojne kulturne sadržaje za mlade. U saradnji sa školama relizuje se kampanja „Čuvaj sebe, druge prijavi“ sa ciljem borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Osim toga, lokalna samouprava planira obezbjeđivanje budžeta za kupovinu školskog pribora za porodice koje imaju više djece školskog uzrasta i žive u siromaštvu.

Roditelji iz Herceg Novog, sa kojima su razgovarali predstavnici udruženja Roditelji, ističu da bi izgradnja škole u Igalu riješila brojne probleme. Usled urušavanja prostorija koje su korištene, roditelji iz Igala su primorani da djecu šalju na nastavu u naselje Topla, ili u obližnju seosku školu. Iako su postojala brojna obećanja o izgradnji pomenute škole u Igalu, još uvijek nije došlo do realizacije.

Doktori Instituta za javno zdravlje su, kao i do sada, nesebično ukazivali na stavove struke, te bili na raspolaganju za sva roditeljska pitanja. Specijalista epidemiologije dr Marijan Bakić je ukazao na važnost vakcinacije u prevenciji bolesti, zaštiti zdravlja, kao i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života.

Imunizacija predstavlja jednu od najvažnijih javno-zdravstvenih intervencija, a same vakcine su jedno od najvećih otkrića u medicini. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, vakcine u svijetu godišnje spašavaju milione života. Drugim riječima, vakcinacija je nezamjenjivau zaštiti djece i cijele populacije od zaraznih bolesti.“

Specijalista higijene, dr Ivana Joksimović ukazala je na važnost pravilne ishrane djece, te naglasila važnost i odgovornost uloge roditelja kao primjera i direktnih činilaca zdravlja djece. „Principi i pravilna ishrana djece su osnov za zdravlje u odraslom periodu“, poručila je Joksimović.

Događaj u Herceg Novom organizovan je uz podršku Opštine Herceg Novi, odnosno Sekretarijata za kulturu i obrazovanje koji su, osim tehničke podrške, obezbijedili i poslastice i voće u znak dobrodošlice za najmlađe drugare.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj aktivnosti koje se sprovode je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece.

U toku Porodičnog karavana koji obilazi gradove realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece, kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U okviru Porodičnog karavana, organizovan je dvosatni program za najmlađe, za koji su bili zaduženi Rent a party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji.

Porodični karavan nastaviće obilazak crnogorskih opština i naredne subote, 25. novembra, kada će boraviti u Danilovgradu.

Udruženje Roditelji

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: