novo

Potpisan Memorandum sa Međunarodnom specijalnom olimpijadom

Danas je u Podgorici potpisan Memorandum o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja između Ministarstva prosvjete Crne Gore i Međunarodne Specijalne Olimpijade. Memorandum su potpisali ministar prosvjete mr Miomir Vojinović i  David S. Evangelista, predsjednik Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju.

Programi Specijalne Olimpijade  predstavljaju inkluzivne sportske i obrazovno-sportske inicijative koje transformišu individualnu svijest o socijalnoj inkluziji, kao i stavove i ponašanja prema osobama sa intelektualnim smetnjama. U samom sprovođenju planiranih aktivnosti, važnu ulogu ima Specijalna Olimpijada Crne Gore (SOCG), koja kao dio globalnog pokreta Specijalne Olimpijade, djeluje od 2007. godine. Od 2021.godine, SOCG je sport kroz inkluzivno obrazovanje uvela u više od 15 škola, uključivši u svoje aktivnosti 479 učesnika sa i bez intelektualnih smetnji i angažujući ukupno 1.439 mladih.

Ovim Memorandumom o razumijevanju u oblasti inkluzivnog obrazovanja između Vlade Crne Gore i Međunarodne Specijalne Olimpijade stiču se preduslovi da se kroz partnerstvo sa Specijalnom Olimpijadom nastavi sa ispunjavanjem međunarodnih obaveza kao i da se doprinese da Crna Gora nastavi da podiže svijest djece od najranijeg predškolskog i školskog uzrasta u vezi sa važnošću poznavanja i poštovanja ljudskih prava, tolerancije i različitosti. Takođe, na ovaj način će se odgovoriti  potrebama koje vaspitači i nastavnici prepoznaju u vezi sa njegovanjem osjećaja pripadnosti kod djece i mladih sa intelektualnim smetnjama, naročito u periodu kad ulaze u pubertet. U narednom periodu planirano je da u ove aktivnosti bude uključeno 60 novih škola, da se edukuje još  550 nastavnika i 1.500 mladih uključi kroz inkluzivni sport tako da će ukupno biti uključeno oko 3.000 mladih ljudi.

Ministar prosvjete mr Miomir Vojinović je istakao da je posebno obradovan činjenicom da se ovakva vrsta sporazuma potpisuje sa Crnom Gorom kao prvom državom u lancu ovakvih i sličnih memoranduma.

“Ovo je izuzetna čast za Ministarstvo prosvjete i želim još jednom da iskažem zahvalnost našim međunarodnim prijateljima a posebno da napomenem da svega ovoga ne bilo da nije predstavnika naše, Specijalne Olimpijade Crne Gore. Ove aktivnosti su zahvaljujući njima već odrađene u 15 škola i prema onome što smo planirali u narednom periodu, kroz proces inkluzije, kroz sport, biće uključeno još preko 60 škola na teritoriji naše države”, rekao je ministar Vojinović.

Ministar prosvjete je posebno naglasio da “smo u  svim dosadašnjim aktivnostima imali snažnu podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori, strateškog partnera Ministarstva prosvjete”.

David S. Evangelista, predsjednik Specijalne Olimpijade za Evropu i Evroaziju, zahvalio je najprije državi Crnoj Gori, posebno ministru Vojinoviću, za podršku ovom projektu Međunarodne Specijalne Olimpijade.

“Vjerujemo da će inkluzija kroz sport biti integralan dio obrazovanja svih mladih ljudi. Velika je čast biti ovdje u Crnoj Gori koja je prva zemlja u svijetu koja je ratifikovala jedan ovakav sporazum. Riječ je o državi koja se prilagodila i iskoračila sa upotrebom novih modela a posebno smo obradovani činjenicom da je jedan od njih Specijalna Olimpijada. Veliku zahvalnost dugujemo i državnoj sekretarki Ministarstva prosvjete gospodji Milijani Vukotić-Jelušić koja je uložila trud da do današnjeg potpisivanja dođe u ovako kratkom roku. Posebno hvala sportistima Specijalne Olimpijade Crne Gore koji nam pokazuju da inkluzija može biti dio naše svakodnevnice”, naglasio je gospodin Evangelista.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: