POTPISANI UGOVORI SA NVO IZ PLJEVALJA, MOJKOVCA I KOLAŠINA U OKVIRU RELOAD2 PROGRAMA

Ugovori u vrijednosti od oko 45.000 eura za projekte nevladinih organizacija iz klastera „Tara“ koji čine opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin potpisani su danas, čime zvanično počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

Osnovna namjera programa ReLOaD2 je da se održi transparentan, razvojno orijentisan i projektni pristup finansiranju nevladinih organizacija iz budžeta jedinica lokalne samouprave, koji u krajnjem doprinosi ostvarivanju lokalnih prioriteta u skladu sa strategijama razvoja.

Nakon Javnog konkursa koji je bio otvoren od 22. februara do 23. marta ove godine, Komisija je odabrala pet najboljih ideja, u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori:

NVO „Čarobni prsti“, kroz projekat „Umjetnički aktivizam za održive zajednice“ podiže svijest građana Pljevalja o ličnoj odgovornosti u očuvanju okoline, a naročito mladih građana kroz akcije recikliranja otpada u nove predmete umjetničke i upotrebne vrijednosti.

‘Razvoj pčelarstva na ruralnom području opštine Kolašin’ koji sprovodi kolašinsko „Udruženje pčelara“ nastoji da podstakne što veći broj mladih ljudi da se bavi pčelarstvom predstavljajući im mogućnosti zarade, i to u ruralnim djelovima svoje opštine.

„Udruženi-osnaženi“ nevladine organizacije „Udruženje ekonomista Mojkovac“ podrazumijeva obuke o poslovnim kompetencijama iz različitih oblasti, kako bi poslodavci u Mojkovcu saznali kako mogu unaprijediti poslovanje, a nezaposleni dobili vještine koje će im pomoći da pronađu zaposlenje.

NVU „Živio život – Viva Vita“, čiji će projekat „Ljekovito bilje – Moja šansa“ koristiti potencijal Pljevalja za održivu eksploataciju ljekovitog bilja, osposobiće nezaposlene građanke Pljevalja da pokrenu svoje biznise na bazi komercijalnog korišćenja ljekobilja.

„Mladi kao čuvari kulturnog nasljeđa Mojkovca“, projekat „Udruženja za kreativno djelovanje mladih Vesna“ valorizuje kulturnu ponudu u Mojkovcu istovremeno čuvajućitradiciju i običaje ruralnih krajeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: