novo

Povodom Međunarodnog dana volontera potpredsjednik Šćekić sastao se sa volonterima iz različitih opština, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorica

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera, dan svih onih koji su tokom protekle godine ili tokom svog života, dali nemjerljiv doprinos svojim zajednicama i društvu. Danas je dan kada želimo pokazati posebnu zahvalnost svim volonterima jer bez njihove pomoći, ličnog angažovanja i doprinosa mi ne bismo mogli biti svuda za svakoga. Oni su naša i nada našeg društva.

Kao organizacija čiju srž čine volonteri i čije djelovanje počiva na njihovoj velikoj angažovanosti, Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa potpredsjednikom Vlade za demografiju i mlade, Dragoslavom Šćekićem i generalnom sekretarkom Crvenog krsta Crne Gore, Jelenom Dubak, organizovao druženje volontera iz različitih opština, Prijestonice Cetinje i Glavnog grada Podgorica.

Potpredsjednik Vlade Šćekić se tim povodom obratio volonterima Crvenog krsta:

Dragi volonteri, vi ste  izuzetni ljudi koji svoje vrijeme i energiju posvećujete onima kojima je pomoć neophodna.

Vaša dobrovoljnost, pomaganje i posvećivanje, solidarnost i uzajamnost, kao i osjećaj odgovornosti za svoju zajednicu smatram za poseban i najveći  izraz ljudske humanosti.

Volontiranje je zaista važno za djecu i mlade. Kroz volontiranje, oni mogu otkriti svoje talente i razvijati svoje potencijale. Takodje, volontiranje promoviše zdrav način života i uči djecu važnim životnim vještinama, podstiče ih da budu aktivni u društvu i da sudjeluju u stvaranju boljih odnosa u zajednici, a prije svega postanu dobri i odgovorni ljudi.

Posebnu zahvalnost i divljenje želim iskazati velikom broju volontera koji su tokom pandemije Kovid-19 pokazali veliku požrtvovanost, hrabrost i odricanje.

Sve ovo je pokazatelj, ali i inspiracija za odgovorno društveno ponašanje. 

Danas, na ovom mjestu, potvrdio sam svoju tvrdnju da Crna Gora ima, prije svega, mlade humane i odgovorne ljude, koji izrastaju u osobe sa velikum ljudskim vrlinama. Znam da je veliki trud i rad iza vas, veliki broj uspješnih akcija, kao u drugih aktivnosti koje doprinose razvoju volonterizma. 

Dragi mladi volonteri, želim da vam čestitam ovaj veliki dan, sa ličnom željom učešća u nekoj budućoj akciji. 

U ime Crvenog krsta Crne Gore koji ovih dana obilježava 148 godina postojanja i djelovanja, zahvalnost za sve prošle i buduće akcije, uputila je generalna sekretarka Crvenog krsta

Jelena Dubak:

Vaša misija je pomoći onima kojima je pomoć neophodna: starijima, osobama sa invaliditetom, lokalnom stanovništvu u stanju socijalne potrebe, migrantima, izbjeglicama, tražiocima azila, Romima, Egipćanima, samohranim roditeljima…i ne samo to, Vi ste tu da djelujete u vanrednim situacijama, tokom pandemija, prirodnih i drugih nepogoda, da pružite prvu pomoć ili spasite nečiji život dobrovoljno dajući krv, da prikupljate, pakujete i dijelite pomoć ili jednostavno porazgovarate sa korisnikom. I kao što i sami kažete, Vi to radite od srca, bez nadoknade i ne očekujući ništa za uzvrat. Dragi naši volonteri, želimo da znate da ste upravo Vi srž naše organizacije, a da u Crvenom krstu uvijek možete naći drugi dom. Stoga, srećan Vam Međunarodni dan volontera i nadamo se da, pozitivno mijenjajući svoje okruženje, zajednički doprinosimo boljem i zdravijem društvu.

Ove godine Međunarodni dan volontera se obilježava pod sloganom #Nada. Volonteri Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kojih ima oko 17 miliona, simbolizuju nadu da će upravo njihovim djelovanjem svijet biti bolje mjesto za život.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: