novo

Predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević otvorio Treću Ljetnju inžinjersku školu nauke

Treća Ljetnja inženjerska škola nauke, koju pod pokroviteljstvom Opštine Pljevlja, treći put organizuje NVO „Korak sa naukom“- udruženje mladih Pljevljaka koji za cilj imaju da realizacijom odgovarajućih naučnih kampova i seminara prošire naučni spektar u Pljevljima, počela je sa radom u nedelju 24. jula 2022. godine, u Centru za kulturu Pljevlja.

Svečano otvaranje ovog događaja koji promoviše inženjerske nauke održano jesinoć uz prisustvo velikog broja zvanica iz oblasti naučnog i obrazovnog sektora,  privrednih društava, međunarodnih organizacija, profesora, predavača i polaznika Škole.

Predsjednik Opštine Rajko Kovačević izrazio je zadovoljstvo što su Ljetnji kampovi, koji su na Zapadu već decenijama uobičajeni i korisni vid edukacije mladih, postali tradicionalni i u sjevernoj crnogorskoj regiji.

„Ovdje smo prvenstveno zahvaljujući našim mladim entuzijastima, osnivačima NVO „Korak sa naukom“ koji su osmislili cijeli program. Koristim priliku da im se zahvalim što popularizuju nauku i prepoznaju značaj pribižavanja inženjerstva mlađim generacijama, što im može biti odlična motivacija za dalji profesionalni put“, kazao je Kovačević.

On je istakao da je Škola ove godine internacionalnog karaktera jer pored pljevaljske djece i njihovih vršnjaka iz ostalih opština Crne Gore, okuplja djecu iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, što je „potvrda da radimo dobar posao i da su se naša ulaganja u ovaj projekat isplatila“.

„Posebno smo ponosni što je projekat Ljetnje inženjerske škole nauke jedinstven u Crnoj Gori i što Opština Pljevlja od početka podržava ovu inicijativu. Tu smo da se prilagodimo svim razvojnim izazovima koje nameću novi trendovi. A za to nam trebaju mladi ljudi, mnogo pametnih ljudi koji će našem društvu dati novi smisao“, rekao je Kovačević dodavši da svi akteri društvene zajednice treba kroz  zajedničko djelovanje da otvaraju novu šansu srednjoškolcima da na inovativan način usvoje nova znanja, napreduju i šire ideje, „kako bi osnažili ono što je danas Crnoj Gori, a posebno Pljevljima najpotrebnije, a to je ljudski kapital“.

„Mi iz lokalne uprave smo tu za vas, da budemo podrška i partneri u razvoju vaših ideja, tu smo da se prilagodimo svim razvojnim izazovima koje nameću novi trendovi“, zaključio je prvi čovjek pljevaljske lokalne samouprave.

Na svečanom otvaranju devetnodnevne Ljetnje inženjerske škole nauke  govorili su i Biljana Šćepanović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Crne Gore,  Miloš Jelovac, osnivač NVO “Korak sa naukom”, Aleksandra Kiković, projekt menadžerka UNDP-a, Miljan dr Bigović, prodekan za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, dr Vesna Popović Bugarin, prodekanica za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore,prof. dr Marija Jevrić, profesorka na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i Mina Šibalić, u ime dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: