novo

Predstavljanje LEADER programa: Znanja i vještine za mlade preduzetnike

24. aprila 2024. godine u Centru za stručno obrazovanje je predstavljen LEADER program, vodeće kanadske poslovne škole Ivey Business School, u okviru kojeg će biti realizovana obuka za poslovne lidere, preduzetnike i studente s preduzetničkim ambicijama, naredne godine u Podgorici, i u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Izvršni direktori ovoga programa Džonatan Soriano i Sofi Fiala su u višednevnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se upoznaju sa uslovima za realizaciju planirane obuke i prezentuju mogućnosti i benefite ovog projekta predstavnicima privrednog sektora, državnih institucija i univerziteta.

LEADER programom ekonomskog razvoja, studenti Ivey Business School i njihovi alumniji podržavaju studente i preduzetnike u zemljama i regijama u razvoju, kroz obuke i predavanja na temu osnovnog koncepta upravljanja biznisom (strategija, finansiranje, marketing i drugo).

Riječ je o dvonedjeljnom programu koji se planira za drugu polovinu aprila 2025. godine, a koji, osim predavanja, uključuje studije slučaja iz realnog poslovanja, te jedan-na-jedan coaching metodu. Vrhunac planirane obuke je prezentacija preduzetničkih ideja polaznicima, predstavnicima javnih ustanova i biznis akceleratora, što može rezultirati daljim mentoringom ili uspostavljanjem konekcija za potencijalno prikupljanje sredstava.

Ovaj program je uspješno implementiran u osam država. Cilj programa je da osnaži perspektivne preduzetnike da pokrenu i/ili razviju nove poduhvate. Kroz ovaj pristup LEADER program ima za cilj da omogući pojedincima sa visokim potencijalom da razviju lokalna poslovna rješenja koja stvaraju mogućnosti za njihove zajednice.

Intenzivni popodnevni kursevi koji pokrivaju od soft skills-a do upravljanja projektima će mladim preduzetnicima unaprijediti znanja i vještine.

Predstavnici LEADER programa razgovarali su sa Gordanom Bošković, pomoćnicom direktorice i Dragišom Damjanovićem iz Sektora za međunarodnu saradnju i projekte u Centru za stručno obrazovanje. Na sastanku je istaknuto da Crna Gora implementira evropski okvir preduzetničkih vještina, te da je ovaj koncept neformalne edukacije odraslih veoma zanimljiv jer upravo njih i razvija, kao i da je ovo dobar način da se uspostave temelji buduće međusobne saradnje, razmjene znanja i ideja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: