novo

Predstavljena baklja za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu

Baklja je napravljena od lakog, poliranog čelika, ima boju šampanjca i trebao bi da posmatraču dočara kretanje Sene koja će biti centar dešavanja na otvaranju OI

Francuski dizajner Matje Leaner predstavio je u sjedištu Organizacionog komiteta baklju za Olimpijske i Paraolimpijske igre koje će se održati naredne godine u Parizu.Baklja je napravljena od lakog, poliranog čelika, ima boju šampanjca i trebao bi da posmatraču dočara kretanje Sene koja će biti centar dešavanja na otvaranju OI.

Kreator baklje Matje Leaner kaže da je baklja u potpunosti simetrična, od vrha do dna, te da njene mekane ivice označavaju mir, a simetrija jednakost među sportistima.

Za godinu dana, i nakon što pređe hiljade kilometara, baklja će zapaliti olimpijski kotao na ceremoniji otvaranja narednih Olimpijskih igara. Zatim, nakon dvije nedjelje takmičenja, počinje novo putovanje za štafetu paraolimpijske baklje, paljenjem kazana na ceremoniji otvaranja 28. avgusta 2024.

Baklja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. godine odlikuje se pre svega svojom bojom šampanjca, koja je i jedinstvena i blistava. Kako bi odrazio predstojeće Igre, dizajner baklji Leaner je crpio inspiraciju iz tri simbola narednih Olimpijskih igara: jednakost, voda i mir.

Nakon što će u grčkoj Olimpiji, u skladu sa drevnom tradicijom, biti obasjan zracima sunca, olimpijski plamen će, preko Sredozemnog mora, stići u Francusku.

Proslave će početi 8. maja 2024. u Marseju, dok četvoromjesečna štafeta baklje počinje svoje putovanje kroz različite regione Francuske sve do ceremonije zatvaranja Paraolimpijskih igara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: