novo

Preplitanje između onoga što jesmo i čemu težimo

Filmski festival Herceg Novi od 22. do 28. avgusta pod sloganom ,,Sve boje filma“

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro

Film Festival (FFHN-MFF) biće otvoren 22. avgusta na Kanli kuli crnogorskom premijerom ostvarenja ,,Sirin“, u režiji Senada Šahmanovića. Festival će trajati do 28. avgusta i održava se pod sloganom ,,Sve boje filma“.

Trideset šesto izdanje festivala imaće tri takmičarske selekcije – dugometražni igrani film, dokumentarni film i studentski film. Pored pomenutih, festival će obogatiti i selekcija ,,KINO Evropa“, sačinjena od nagrađenih filmova sa renomiranih evropskih festivala, kao i selekcija Adriatic Audience Award, Mreže festivala Jadranske regije, te bogat prateći program.

PREMIJERE

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma ove godine obuhvata devet naslova, a mnogi dolaze poslije postignutih uspjeha na festivalima širom svijeta. Pored Šahmanovićevog filma, u okviru ove selekcije biće prikazani i filmovi ,,Najsrećniji čovjek na svijetu“ (Teona Strugar- Mitevska), ,,Tragovi“ (Dubravka Turić), ,,Sigurno mjesto“ (Juraj Lerotić), ,,Smrt djevojčice sa žigicama“ (Goran Kulenović), ,,Ekskurzija“ (Una Gunjak), ,,Kajmak“ (Milčo Mančevski), ,,Lost Country“ (Vladimir Perišić) i ,,Da li ste vidjeli ovu ženu“ (Dušan Zorić, Matija Gluščevič).

Selektorka programa dugometražnog igranog filma na FFHN-MFF dr Jelena Mišeljić kazala je da se istančanim i različitim senzibilitetima ovi filmovi na osoben i estetski nadahnjujući način dotiču propitivanja teme lične i zajedničke prošlosti, te njenog uticaja na oblikovanje identiteta.

– Ta preplitanja između onoga šta jesmo, šta predstavljamo i čemu težimo na jedinstven način se ogledaju u naslovima koji se takmiče za ovogodišnju Zlatnu mimozu – kazala je Mišeljić.

Program takmičarske selekcije dokumentarnog filma publika će moći da pogleda u kući nobelovca Iva Andrića, gdje se organizuje pet večeri koje je pažljivo osmislio reditelj mr Sead Šabotić.

– Uzbudljiv, nepredvidiv i slobodan program predstavlja dvadeset pet filmova različitih formi ujedinjenih u želji za novim i drugačijim. Dokumentarizam nije samo puko bilježenje već temeljno promišljanje i oblikovanje stvarnosti. Dokumentarista mora da teži istini. Dokumentarni filmovi mijenjaju žanrove, oblike, estetike… Ovaj i ovakav program svjedoči sve tanjoj liniji između dokumentarnog i igranog. Ta nevidljiva linija autorima pruža prostor za beskrajnu kinematografsku igru. Program nam donosi filmove iz različitih krajeva svijeta pozivajući publiku da aktivno učestvuje u promišljanju tema koje opsjedaju autore – kazao je Šabotić u selektorskom obrazloženju.

REGION

I ove godine, studentska selekcija je povjerena scenaristkinji Maji Todorović.

– Studentska selekcija je za mene još od prvog angažmana na Festivalu bila najzanimljivija jer imamo priliku da vidimo koje teme tretiraju mladi autori, šta utiče na njih, koje priče imaju potrebu da ispričaju… Nekada su se teme, kao i način pristupa temi umnogome razlikovale, zavisno iz koje zemlje dolaze studenti. Međutim, ove godine gotovo svi filmovi se bave vrlo sličnom tematikom i tretiraju slične probleme. Da li je to pokazatelj da smo svi na Balkanu u istim problemima ili da su mladi ljudi, generalno, u istim problemima – ne usudim se da sudim – istakla je Todorović.

Ona je kazala da su dominantne teme usamljenost, depresija, nemogućnost komunikacije i povezivanja koji vode u neriješene, komplikovane, pa čak i nasilne odnose.

Program Mreže festivala Jadranske regije povjeren je reditelju Ivanu Bakraču. Ove godine, svih pet festivala Mreže predstaviće pet filmova u konkurenciji za Nagradu publike, koji dolaze iz evropskih zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta.

,,Anatomija pada“ Žastin Trije zatvara festival

Dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu ,,Anatomija pada“ rediteljke Žastin Trije zatvoriće festival. Pored toga, publika na Kanli kuli će imati priliku da pogleda novo ostvarenje Vima Vendersa ,,Savršeni dani“, kao i Aliće Rorvaher ,,Himera“. Ljetnja pozornica Forte Mare je rezervisana za filmove dobro poznatih autorskih imena: ,,Čudovište“ (Hirokazu Koreda), ,,Knjiga rješenja“ (Mišel Gondri), ,,Strast Dodina Bufana“ (Tran An Hung), ,,Opalo lišće“ (Aki Kaurismaki), ,,Sunce budućnosti“ (Nani Moreti). Pored toga, u udobnosti novog digitalizovanog kina Dvorane Park, biće prikazan film ,,O suvom bilju“ (Nurija Bilge Džejlana).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: