novo

Priča bez kraja:  Svečano obilježeno zatvaranje 10. Festivala frankofonih studenata Centralne i Istočne Evrope

Puna sala frankofonih studenata koji dolaze iz Centralne i Istočne Evrope vjerovatno je najljepša slika koju sam ikada iskusio u sali Rektorata Univerziteta Crne Gore, kazao je rektor UCG prof. dr Vladimir Božović na ceremonijalnom zatvaranju 10. Festivala frankofonih studenata Centralne i Istočne Evrope, 8. septembra 2023. godine.

Ovo nije kraj već priča bez kraja. Zašto? Upravo zato što je tako lijepa, prokomentarisao je rektor Božović.

U ime Univerziteta Crne Gore, on je iskazao zadovljstvo što je Univerzitet Crne Gore imao priliku da bude domaćin ovogodišnjeg jubilarnog festivala i ugosti 77 studenata sa 57 univerziteta iz 18 zemalja.Za nas je bila velika privilegija da imamo tako raznoliku grupu mladih ljudi koji slave Evropsku godinu vještina 2023. i imaju priliku da pokažu potencijal i kapacitet da promijene svijet kroz interkulturalnost, toleranciju i dijalog, kazao je rektor Božović

On je izrazio nadu da je ova nedjelja gostovanja na Univerzitetu Crne Gore osnažila frankofone studente da istraže nove kulture, razviju nove kompetencije i uspostavu nova prijateljstva, koristeći sav potencijal studentskih događaja i susreta.

Kao zajednica koja ima preko 20 000 studenata, Univerzitet Crne Gore ima još dosta toga da ponudi i regionu Centralne i Istočne Evrope i frnakofonoj zajednici U tom pogledu, ostajemo otvoreni na sve inicijative, projekte i ideje koje vi ili vaše institucije biste željeli da implementirate, zaključio je rektor Božović.

Univerzitet Crne Gore je organizovao ovaj događaj u saradnji sa Frankofonom univerzitetskom agencijom (AUF), jednom od najznačajnijih svjetskih univerzitetskih mreža koja broji preko 1000 članica.

Na ceremonijalnom zatvaranju obratio se i regionalni direktor AUF-a za Centralnu i Istočnu Evropu Mohamed Ketata,

On je izrazio posebnu zahvalnost prorektorici za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanji Peković i Jovani Janinović iz Frankofone kancelarija za zapošljavanje UCG za podršku i saradnju u organizaciji ovog događaja. On je kazao i da je za Frankofonu univerzitetsku agenciju veoma važno postojanje ove kancelarije na Univerzitetu.

Posljednji dan festivala obilježile su brojne aktivnosti i takmičenja studenata, na francuskom jeziku.

U znak buduće saradnje rektor Božović i direktor Ketatata zasadili su i drvo masline u kampusu Univerziteta Crne Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: