Produžiće rok otplate studentskih kredita

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta produžiće rok otplate studentskih kredita svim korisnicim koji im se obrate pisanim zahtjevom, saopšteno je iz te institucije. 

– Vraćanje kredita može da se odloži najduže za 18 mjeseci od završetka studija – kazali su iz Ministarstva.

Ova odluka donešena je nakon molbe Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) da se odloži naplata dugovanja po osnovu studentskih kredita. U dopisu koji su uputili Ministarstvu ukazali su na nepovoljnu situaciju na tržištu rada, ali i sveopštu ekonomsku krizu u državi.

Mjesečni iznos studentskog kredita u Crnoj Gori je od 37 do 53 eura, u zavisnosti od godine studija.

– Razvojni put crnogorskog visokog obrazovanja treba da podrazumijeva najveće moguće olakšice i benefite za studentsku populaciju, a ne dovođenje studenata u težak dužnički položaj. Studenti su, čini nam se, dobar dio krize bili u potpunosti zapostavljeni, bez jasnih mjera i koraka ka rješavanju njihovih problema koji se nagomilavaju iz godine u godinu – navodi se u dopisu.

U posljednjih pet godina po osnovu studentskog kredita Ministarstvo je uplatilo 6.943.454,00 eura.

Iz Ministarstva nam nijesu odgovorili na pitanje koliko iznosti trenutni dug studenata i da li ima zastarjelih potraživanja.

Oslobađanje od obaveze vraćanja kredita ostavruje se na lični zahtjev koji korisnik podnosi u roku od šest mjeseci od dana kada je po Statutu bio dužan da završi studije.

– Od obaveze vraćanja kredita u potpunosti se oslobađa student koji studije završi sa prosječnom ocjenom od 9 do 10, u iznosu od 80 odsto student koji studije završi prosječnom ocjenom od 8 do 9, dok će 60 odsto otplate kredita biti oslobađa student koji fakultet završi prosječnom ocjenom 6 do 7 – saopštili su iz Ministarstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: