PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKO-REPORTERI U CRNOJ GORI U 2022. GODINI

Uoči Dana planete Zemlje, proglašenjem najboljih učesnika završen je konkurs „Mladi eko-reporteri” koji je po petnaesti put organizovala NVO „EKOM”, u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

Na konkurs je do 15. marta stiglo 340 radova iz 31 osnovne i 15 srednjih škola. Na pripremi je radilo oko 350 učenika, a pomagalo je 57 profesora – mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za plasmane bilo je ukupno 108 radova, i to: 36 članaka, 40 fotografija, 22 foto-priče i 10 video-klipova. Odabrane radove je tokom aprila ocjenjivao petnaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u šest tematskih i dvije starosne kategorije – srednjoškolci i osnovci.

Gimnazija „Tanasije Pejatović“ je dobila Plaketu za poslatih preko 50 radova i najveći broj radova selektovanih u finalu – 13.

U posebnoj kategoriji, „Gubitak biodiverziteta“, Plaketom EKOM-a za istraživački postupak nagrađena je Sara Vuković za fotografiju „Kanali i rovovi umjesto zelenih oaza“.

U kategoriji „Eko-fotografije“ Pohvalu je dobio Alem Ajanović za rad „Sječa šuma – uzročnik tumora pluća planete“.

U kategoriji „Kratke foto-priče“ Pohvalu su zavrijedili učenici Filip Svrkota i Filip Drobnjak za rad „Pljevaljska napuštena vojna fabrika“.

Mentorke učenicima bile su profesorice Adisa Malagić, Bisera Bulut i Ljiljana Ranevski.

Pohvalu je zaslužila i Ružica Laković za rad „Tišina prirode je glasna“, u kategoriji video-radova. Mentorka učenici je bila profesorica Tanja Dragašević. Njen rad (kategorija 19-25) odabran je za učešće na međunarodnom konkursu „Young reporters for the environment 2022”. Rezultati će biti objavljeni početkom juna ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: