novo

Promocija knjige u izdanju Springera 26. marta

Institut za napredne studije Univerziteta Crne Gore organizuje promociju knjige Enlargement and the Future of Europe: Views from the Capitals u izdanju Springera, 26. marta u 10:30h, u Rektoratu UCG.

Na promociji će govoriti jedan od koautora knjige i generalni sekretar Austrijskog udruženja za evropsku politiku, Paul Schmidt, kao i viši naučni saradnik na Austrijskom institutu za međunarodne odnose dr Vedran Džihić i bivša ministarka evropskih poslova u Vladi Crne Gore dr Jovana Marović.

Knjiga proučava vizije i strategije država-članica i susjeda Evropske unije u vezi proširenja zajednice, naglašavajući nacionalne istorije, politike i javno mnjenje o evropskim integracijama.

Kako stoji u rezimeu, u kontekstu invazije Rusije na Ukrajinu postoji raznovrsnost mišljenja o vremenu, uslovima i reformama potrebnim za prijem istočnih susjeda i zemalja Zapadnog Balkana u EU. Proširenje EU nije usmjereno samo ka miru i stabilnosti, već je i politički alat protiv negativnih uticaja na demokratiju i vladavinu prava. Knjiga nudi konkretne preporuke za nacionalne vlade, kao i samu EU, kako da produktivno nastave naprijed.

Promocija knjige jedan je u nizu događaja kojima, pod sloganom FuturUM, Univerzitet Crne Gore obilježava 50 godina od osnivanja.  

Više informacija o knjizi dostupno je OVDJE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: