novo

Promocija udžbenika ,,Hirurgija sa anesteziologijom”

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore promovisan je udžbenik “Hirurgija sa anesteziologijom” čiji su autori i urednici profesori i saradnici Medicinskog fakulteta u Beogradu, a koji je od ove školske godine obavezna literatura za studente Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Pozdravljajući autore dekan Medicinskog fakulteta UCG-a prof. dr Miodrag Radunović je kazao da je svijet knjige najljepši svijet koji je čovjek stvorio te da se u njemu stiču redovi protkani znanjem, savremenim dostignućima nauke koji su vječni i svedoče o vremenu  kada su napisani.

„lz  današnjeg svijeta knjige izdvajam udžbenik Hirurgija sa anesteziologijom urednika prof. dr Aleksandra Simića, prof. dr Danice Grujičić i doc. dr Dušana Spasovskog. Ovaj udžbenik predstavlja šesti po redu u nizu udžbenika Katedre hirurgije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su neprocjenjivo doprinijeli edukaciji studenata i ljekara u regionu“, kazao je Radunović.

Naglašavajući višedecenijski rad autora on je istakao da je uz njihovu edukativnu pomoć građen temelj savremenih dostignuća u hirurškoj praksi na prostoru Crne Gore usavršavajući značajan broj hirurga, neurohirurga, vaskularnih hirurga, angiologa i kardiohirurga upravo sa ovog prostora.

„Promocija ovog udžbenika održava se u godini jubileja UCG-a. Sa ponosom obilježavamo 50. godina posvećenosti stvaranju znanja, razvoju akademskog društva i promovisanju stručnosti, a ovakvim susretima nastavljamo graditi jake mostove nauke i znanja ka regionu i Evropi, rekao je prof. Radunović.

Udžbenik Hirurgija sa anesteziologijom predstavlja savremeno nastavno sredstvo sa preko 1.000 strana, sistematizovanih u 97 poglavlja, koja su grupisana u četiri velike cjeline. Poštujući didaktički princip, čitalac od uvodnih poglavlja, koja sadrže opšte hirurške pojmove, etičke principe, kao i istorijat svjetske hirurgije, preko dijela o opštoj hirurgiji i anesteziologiji, dolazi do poglavlja specijalne hirurgije, koje sadrže informacije iz ukupno 11 hirurških disciplina.

„Danas predstavljamo knjigu u kojoj su utkana iskustva svih hirurga kroz vjekove razvoja ove grane medicine, od prvih koraka naših davnašnjih kolega do savremene robotike koju smo nekada samo naslućivali kao dio naučne fantastike, a koju danas samouvjereno primjenjujemo u svom poslu,“ kazala je jedna od autora prof. dr Danica Grujučić.

Praveći paralelu između prvog medicinskog udžbenika u Srbiji štampanog 1865. godine koji je pisan rukom i koji je imao svega 40 slika otisnutih na kamenu ona je kazala da skoro 160 godina kasnije Medicinski fakultet u Beogradu ima moderno dizajniran udžbenik sa 809 islustracija i grafikona u boji na 1062 stranice.

Govoreći o svom radu na udžbeniku prof. dr Aleksandar Simić, jedan od urednika i autora, kazao je da u savremenoj edukaciji, prožetoj eksplozijom digitalnih informacija, nikako ne treba potcjeniti značaj štampanih hirurških udžbenika, jer se potreba za njima vremenom ne umanjuje, već naprotiv, postaje neophodnost.

„U okruženju beskrajnih, često neobrađenih i nerijetko netačnih lako dostupnih podataka, adekvatnim sažimanjem mnogobrojnih informacija kvalitetan udžbenik predstavlja glavnu referencu  iz koje se mogu naučiti ne samo osnove, već i steći šira perspektiva neophodna za dodatna saznanja. Dokazano je da kvalitetan udžbenik u poređenju sa digitalnim formatima, vodi boljem razumijevanju, memorisanju i primjeni saznanja, posebno  ako se susrećerno sa do tada nepoznatim pojmovima, rekao je prof. Simić.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Lazar Davidović je kazao da je ovom knjigom dobijen kvalitetan udžbenik iz koga će studenti medicine moći lakše nego ranije učiti hirurgiju i anestezilogiju, a da će se o navedenom uvjeriti i svi profesori u narednim ispitnim rokovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: