novo

Prosvjetiteljska misija Tanasija Pejatovića živi i ostvaruje se kroz bezvremenske vrijednosti koje Gimnazija pruža generacijama

Gimnazija „Tanasije Pejatović“ ove godine slavi 120 godina postojanja i rada. Tim povodom je 18. novembra održana Svečana akademija u sali Centra za kulturu Pljevlja, sa početkom u 19 sati. Prisutnima su se prigodnim govorima obratili državni sekretar MPNKS , predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović, v. d. direktora Gimnazije Bojana Grujić i predsjednica Školskog odbora Maja Vučinić Dragašević. 

Državni sekretar MPNKS, gospodin Damjan Ćulafić u ime Ministarstva i svoje lično ime čestitao je jubilej školi, naglasivši da osnivanje ove Gimnazije predstavlja istorijski trenutak prosvjetnog i kulturnog života, ne samo u Pljevljima i pljevaljskom kraju, nego i cijelom Potarju i Polimlju.

„Prosvjetiteljska misija Tanasija Pejatovića živi i ostvaruje se kroz bezvremenske vrijednosti koje ova Gimnazija pruža generacijama, te je tako postala sinonim za široko obrazovanje, slobodoumnu misao, stvaranje, kreativnost i napredak duha. Zahvalnost za nastavak neprocjenjive tradicije ove škole prvenstveno dugujemo njenim profesorima koji kroz trud, posvećenost, izuzetno pregalaštvo u radu streme obrazovnom cilju cijelog društva, a to je da u budućnosti budemo još uspješniji i da stvaramo nove vrijednosti koje nas obogaćuju“, izjavio Ćulafić.

Takođe, Ćulafić se osvrnuo i na brojne izazove sa kojima se  Gimnazija „Tanasije Pejatović“ susrela u svojoj bogatoj i dugoj istoriji, dodajući  da je posljednji  pandemija, koja je  poremetila cjelokupan obrazovni proces i podsjetila nas na značaj tradicionalnog akademskog i kulturnog ambijenta, ali i potrebu da konstarntno unapređujemo naše polje djelovanja kroz reforme usklađene sa potrebama vremena u kom živimo.

„Vođeni lučom prosvjetiteljstva, upaljenom 1901. godine, MPNKS će nastojati da i dalje stvara sistem kvalitetnog obrazovanja, kako bi omogućilo generacijama koje dolaze da ostvare svoj puni potencijal“, zaključio je gospodin Ćulafić. 

Program su pripremili učenici Gimnazije sa svojim profesoricama, članicama Tima za kulturno-zabavne aktivnosti. On je osmišljen tako da kroz odabrane odlomke iz književnih djela, recitacije, nastup hora i instrumentalne sadržaje evocira najznačajnije trenutke iz istorijata  škole u vremenskoj korelaciji sa najkrupnijim događajima u Evropi i svijetu. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: